Nors sprendimas dar nėra priimtas, įvairių jaunimo organizacijų, asociacijų atstovai nuogąstauja, kad dėl prekybos ribojimo šios įstaigos ateityje užsidarys, ir Alytus, perfrazuojant Dzūkijos sostinės šūkį, taps „pensininkų miestu, kuriame... gera numirti“.

Nepatenkinti gyventojai, nerimauja tvarkos sergėtojai

Alytaus jaunimo atstovai parengtame sprendimo projekte prekybos alkoholiniais gėrimais laiko apribojimo „Palermo Pub“ ir „Lucky Shot“ linkę įžvelgti politikų klastą, esą šie kėsinasi į jų laisvalaikį, o AMS Ekonomikos ir turto skyriaus vyriausioji specialistė Laima Baliukonienė su tokia nuomone nenorėtų sutikti. Ji pabrėžia: iniciatyva kilo ne iš savivaldybės, bet iš pačios bendruomenės.

Miesto meras ir savivaldybės administracijos direktorius gavo Rotušės a., S.Dariaus ir S.Girėno, Seirijų ir Ligoninės gatvių gyventojų skundus dėl girtavimo, triukšmo, viešosios tvarkos trikdymo, kurį, jų manymu, kelia kavinės-baro „Palermo Pub“ ir naktinio kokteilių baro „Lucky Shot“ lankytojai.

„Sulaukę gyventojų skundų, pateikėme užklausą policijai, kuri rekomendavo taikyti „Palermo Pub“ prekybos alkoholiu ribojimą nuo 24, „Lucky Shot“ - nuo 22 valandos. Remiantis įstatymu, svarstymą dėl ribojimo būtų galima pradėti esant vien žmonių skundams ar policijos rekomendacijai“, - primena L.Baliukonienė. Ekonomikos ir turto skyriaus parengtas sprendimo projektas keliaus į AMS tarybos komitetus, kuriuose bus sprendžiama, ar teikti jį svarstyti tarybai. Šiuo sprendimu būtų ribojama tik prekyba alkoholiu, tačiau įstaigos galėtų dirbti įprastomis valandomis.

Kreipėsi į jauniausius politikus

Vienas jauniausių Alytaus miesto tarybos narių, į kurį kreipėsi jaunimo atstovai, Nerijus Cesiulis pastebi, kad „Palermo Pub“ ir „Lucky Shot“ vyksta įvairių teminių vakarų, tikro garso koncertų, Lietuvos bei užsienio diskotekų vedėjų pasirodymų, diskotekų, kitokių renginių. Tai - jaunų žmonių pamėgtos vietos.

„Nors politikai dažnai sako, kad Alytus yra jauniausias miestas, turime stengtis susigrąžinti jaunimą, mažinti emigraciją, strateginiame Alytaus plėtros plane teigiame, kad čia gera gyventi, kurti ir investuoti, tačiau ar taip yra iš tiesų?“ - svarsto N.Cesiulis, įžvelgiantis politikų ir savivaldybės nusiteikimą prieš Alytaus jaunimą.

„Ar buvo geriau, kai „Palermo“ baras trejus metus stovėjo miesto centre uždarytas? Kokteilių baras „Lucky Shot“ - jaunimo lankoma vieta, tačiau mes norime jo savininkams leisti prekiauti alkoholiu tik iki 22 valandos, o tai reiškia, kad baras bus priverstas užsidaryti, nes į tokias vietas pradedama rinktis tik apie 23 valandą“, - įsitikinęs tarybos narys.

Kalbant apie daugybę viešosios tvarkos pažeidimų, N.Cesiulio nuomone, jie vyksta ne pačiame klube, jo savininkai negali atsakyti už visą miesto saugumą.

„Kaip užtikrinti miesto saugumą naktį - policijos reikalas, galbūt reikia įrengti kameras pavojingiausiose vietose, o ne imtis kraštutinių priemonių“, - svarsto vienas jauniausių tarybos narių, kurio manymu, atėjo laikas politikams apsispręsti, ar jie už jaunimą, ar prieš, tačiau tokiu atveju nereikia stebėtis, kad mieste - vis mažiau jaunų veidų.

Eis mitinguoti

Alytaus jaunimo organizacijų sąjungos pirmininkė Aurelija Kučinskaitė susirūpinusi: ką darys jaunimas, uždarius pamėgtas pramogų vietas, gal „eis gerti į darželius, linksminsis rūsiuose“?

„Jei toks sprendimas bus priimtas, tikrai išeisime mitinguoti. Diskutavome su jaunimo organizacijų lyderiais, atstovaujančiais keliems tūkstančiams jaunų žmonių, ir nusprendėme nesitaikstyti su tokiais politikų sprendimais. Per vieną renginį sako, kad mus palaiko, o per kitą jau uždaro mūsų pamėgtas pasilinksminimo vietas, kurių Alytuje ir taip yra mažai“, - kalbėjo Alytaus jaunimo organizacijų sąjungos pirmininkė.

S.Dariaus ir S.Girėno, Rotušės aikštės, kitų gatvių gyventojams, kuriems nepatinka kylantis triukšmas, jaunimo atstovė primena, kad centre gyvenimas visada aktyvesnis nei periferijoje. „Įdomu, kaip sureaguotų Vilniaus miesto tarybos nariai, gavę vienos judriausių, pavyzdžiui, Vokiečių gatvės gyventojų skundus dėl per didelio triukšmo, ar pultų uždarinėti visus barus, restoranus?“ - svarsto A.Kučinskaitė.

Galbūt jaunimas Alytuje galėtų linksmintis ir nevartodamas alkoholio, tada ir problemų dėl jo prekybos apribojimų nekiltų? - turbūt pagalvos dažnas, skaitantis šias eilutes.

Jiems atsako Alytaus miesto mokinių tarybos pirmininkas Tomas Nikulinas: „Pats esu prieš alkoholį, tačiau suprantu, kad verslas yra verslas, ir, jei minėtuose baruose neleisime prekiauti alkoholiniais gėrimais, jie tiesiog užsidarys, nes negalės išsilaikyti.“

Ką jaunimui veikti Alytuje?

Prieš sprendimo projektą pasisakantis Alytaus jaunimo reikalų tarybos pirmininkas Gediminas Dundzys neįsivaizduoja mūsų miesto be jaunų žmonių, todėl siūlo sukurti naują jį reklamuojantį šūkį: „Alytus - pensininkų miestas, kuriame gera numirti.“

Politikų jis retoriškai klausia, ar Dzūkijos sostinė yra patraukli jaunimui ir ką čia veikti 20-29 metų žmonėms? Viešosios tvarkos problemas G.Dundzys siūlo spręsti vaizdo stebėjimo kameromis (prie baro „Palermo Pub“ jos yra įrengtos), o pažeidėjus atitinkamai bausti.

„Tenka daug bendrauti tiek su kolegijos studentais, tiek su studentais, išvykusiais į kitus miestus studijuoti. Kai pastarieji grįžta aplankyti tėvų ir draugų, nori kur nors išeiti pasilinksminti, tačiau tokių vietų yra tik kelios. Jas uždarysime - studentai visai negrįš namo. Turiu politikams kitą pasiūlymą. Uždrauskime mieste prekiauti alkoholiu nuo 17 valandos, bus ramu, tylu Alytuje. Tiems, kurie yra nepatenkinti, kad mūsų mieste yra jaunimo ir jis savaitgaliais triukšmauja, siūlyčiau įsidėti gerus langus“, - tokia Alytaus kolegijos studentų atstovybės prezidento Domanto Šimkaus nuomonė. Beje, jis pastebi, kad, uždarius „Palermo Pub“ ir „Lucky Shot“, Alytuje liktų vienintelis klubas, įsikūręs Pramonės mikrorajone. Įskaičiuojant kelionę, jo manymu, vakaras ten galėtų kainuoti apie 100 litų - ne kiekvieno studento tėvų kišenei tokios išlaidos vienam vakarui.

„Norėčiau pamatyti tuos politikus, kurie pakels rankas už tokį sprendimą, tikrai už juos nebalsuosiu ir paskatinsiu taip daryti savo studentus“, - apie artėjančius savivaldos rinkimus primena G.Dundzys.

Komentaras

Simona Ludavičiūtė, Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Valdymo organizavimo skyriaus specialistė

Alytaus miesto savivaldybei rekomendavome apriboti prekybą alkoholiu nuo 24 valandos baruose „Palermo Pub”, „Lucky Shot” ir „Admiral”, nes sulaukiame gyventojų nusiskundimų dėl garsios muzikos, lankytojų keliamo triukšmo. Sustiprinome šiose vietose patruliavimą, tačiau dėl prasto miesto centro apšvietimo nėra galimybių fiksuoti viešosios tvarkos pažeidimų vaizdo kameromis.

Nuo sausio iki rugsėjo mėnesio prie barų „Admiral” ir „Palermo Pub” policijoje užfiksuotas 21 įvykis (daugumą jų padarė neblaivūs asmenys), prie „Lucky Shot” - 14, tačiau pažeidimai rimtesni, pradėtas ne vienas ikiteisminis tyrimas. Patebėtina, kad minėti barai įleidžia nepilnamečius asmenis, kurie parodo ir suklastotus pažymėjimus.