„Mūsų pirminis vertinimas yra tas, kad vargu, ar tarifo sumažinimas galėtų išspręsti bent kokią nors problemą iš tų, kurias kelia asociacija. Tačiau mes dar norėtume įvertinti ir tuos duomenis, kuriuos asociacija pateikė mums gavusi iš savo broliškų Latvijos asociacijų“, – sakė ji.

Ministrė atkreipė dėmesį, kad 80 proc. Lietuvos viešbučių klientų sudaro užsieniečiai, o dauguma jų atvyksta dėl verslo.

„Taigi norėčiau sugrįžti prie to, kad verslo klientų apsisprendimą vykti ar nevykti labai retai lemia PVM, įprastai tai lemia verslo interesai“, – teigė I. Šimonytė.

PVM mažinimo klausimą antradienio posėdyje iškėlė Lietuvos pramonininkų konfederacija, svarsčiusi kitų metų biudžeto projektą.

DELFI primena, kad Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija yra ne kartą prašiusi sumažinti PVM, motyvuodama tuo, kad viešbučiai paslaugas eksportuoja. Šiuo metu iš Lietuvos eksportuojamoms prekės taikomas 0 proc. PVM, o viešbučiai moka 21 proc. Asociacijos tvirtinimu, nuo 2009 m. padidinus PVM viešbučiai atsidūrė labai sudėtingoje situacijoje, nes išaugo mokesčiai, o klientų dėl krizės sumažėjo.

Anksčiau viešbučiai mokėjo 5 proc. PVM.

Tokį siūlymą palaikė ir Ūkio ministerija, jei manais į mokesčio sumažinimą viešbučiai įdarbintų daugiau žmonių ir mažintų kainas.

Kaip DELFI anksčiau sakė asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, jeigu būtų sumažintas PVM, viešbučiai įsipareigotų sumažinti kainas apie 10 proc. ir įdarbinti 1 tūkst. naujų darbuotojų.

„Mes skaičiavome, kad priėmus per 1 tūkst. darbuotojų, į biudžetą patektų apie 7 mln. Lt mokesčiais. Sumažėjus PVM mes esame pasiryžę mažinti ir kainas, bet turėčiau atkreipti dėmesį, kad be pusryčių ir PVM pas mus yra mažiausia kaina Europoje“, – sakė ji.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją