Sandoris, kurį ketinama sudaryti per vieną mėnesį, reiškia, jog 40 proc. "Orkla" akcijų bendrovėje "Carlsberg Breweries" bus perleistos valdančiajai įmonei "Carlsberg A/S".

Pasak "Carlsberg", sandoris, kuris bus didžiausia atskira įmonės investicija, duos naudos akcininkams, padidins skaidrumą bei padės užsitikrinti didesnį pelno ir apyvartos prieaugį. Be to, sandoris užbaigs ketverius metus trukusias sunkias "vedybas" su "Orkla". Šis Norvegijos koncernas užsiima įvairiausiu verslu, jam priklauso vartojimo prekių, chemijos pramonės ir žiniasklaidos įmonės.

Ketvirtadienį paskelbtame pranešime "Orkla" teigia su "Carlsberg" nesutarusi dėl pastarosios ambicijų. "Orkla" nurodė, kad būtų norėjusi išpirkti visas "Carlsberg" akcijas, tačiau negalėjusi to padaryti.

Nors naujasis sprendimas praskaidrins "Carlsberg" struktūrą, tai nereiškia, kad bendrovė iškart taps taikiniu priešiškam perėmimo pasiūlymui.

51 proc. kontrolinį paketą išlaikys "Carlsberg" fondas, kuris valdo 55 proc. akcijų bendrovėje "Carlsberg A/S". Fondas buvo įsteigtas 1876 metais siekiant išsaugoti "Carlsberg" prekės ženklą ir užtikrinti jo plėtrą bei skirti dalį pelno moksliniams tyrimams ir menui. Fondo įstatuose teigiama, kad jis privalo "visuomet išlaikyti gyvybiškai svarbią įtaką išlaikant "Carlsberg" garsia alaus rūšimi".

"Carlsberg" vadovas Nilsas Andersenas minėjo, jog išperkant "Orkla" turimas akcijas akcininkams bus užtikrintas didesnis veiklos skaidrumas bei optimizuoti lėšų srautai ir turtas. "Konkurencingumo požiūriu mums sekasi gerai, - sakė N. Andersenas. - Šiuo metu "Carlsberg" yra sparčiausiai pasaulyje auganti tarptautinė (alaus) rūšis".

Atsižvelgdamas į būsimus pokyčius ir investuotojų kritiką, jog "Carlsberg" atsilieka lenktynėse pasinaudoti Azijos rinka, N. Andersenas tvirtino šiuo metu rengiantis planus dėl "Carlsberg" įtakos didinimo Tolimuosiuose Rytuose.

Pagal naująjį akcijų išpirkimo sandorį "Carlsberg Group" norvegams iškart grynaisiais sumokės 11 mlrd. kronų, o dar 3,8 mlrd. kronų "Orkla" gaus per dvejus metus po sandorio sudarymo.

Atsižvelgus į naująjį sandorį ir neseniai paskelbtus ketinimus įsigyti Vokietijos alaus gamintoją "Holsten", "Carlsberg" grynoji konsoliduota skola padidės iki 27 mlrd. kronų, palyginti su 9 mlrd. kronų 2003 metų pabaigoje. "Carlsberg" nurodė, kad už ne daugiau kaip 3,5 mlrd. kronų išleis akcijų dabartiniams akcininkams.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją