Anot tarybos, jos turimi duomenys pagrįstai leido įtarti, kad ūkio subjektai savo veiksmais galimai pažeidė Konkurencijos įstatymą. Dėl šių įtarimų buvo atlikti patikrinimai bendrovėse „Kauno grūdai“, „Malsena plius“,„Vilniaus duona“,„Mantinga“,„Fazer kepyklos“,„Pieno žvaigždės“, „Vilkyškių pieninė“, „Rokiškio sūris“, „Rokiškio pienas“, „Marijampolės pieno konservai“, „Žemaitijos pienas“ ir Lietuvos pieno perdirbėjus vienijančios asociacijoje „Pieno centras“.

Patikrinimai tęsiami toliau – įgalioti pareigūnai tikrina mažmeninės prekybos įmones.

Kada bus baigti papildomi tyrimai, neaišku, tačiau institucija teigia, kad suprasdama šių tyrimų aktualumą ir visuomenės interesus, stengsis padaryti tai kaip galima greičiau.

Taryba primena, kad atliekami tyrimai nereiškia, kad bendrovės kaltos dėl galimų pažeidimų, o tik tikrinami įtarimai.

Prekybininkai rodo į gamybininkus

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Marius Busilas DELFI teigė, kad Konkurencijos tarybai teiks visus reikiamus duomenis tolesniam tyrimui, tačiau nekeičia savo pozicijos, kad kainos šoktelėjo dėl gamybos išteklių pabrangimo, o prekybininkai nagų neprikišo.

„Mes savo dalies - antkainių, maržos – tikrai nedidinome, netgi kai kur mažinome, o kai kurie produktai parduodami už savikainą arba netgi nuostolingai. Parduotuvės vos vos išsilaiko, dalis užsidaro. Pelnų įmonės beveik neturi, o iš antkainio išlaiko dirbančius žmones, parduotuves. Tai yra kaštai ir tikrai niekas tų antkainių neįsideda į kišenę. Čia neturime daugiau ką pridurti, juolab, kad pienininkai ir duonininkai patys paaiškino, jog kelia kainas dėl objektyvių priežasčių – pasaulinių svyravimų, įvykių Rusijoje, Lenkijoje“, - ne kartą išsakytus argumentus pakartojo M.Busilas.

Perdirbėjai siūlo depolitizuoti Konkurencijos tarybą

Lietuvos pienininkų asociacija „Pieno centras“ nutarė inicijuoti pasiūlymus dėl Konkurencijos tarybos depolitizavimo. Tokių veiksmų nutarta imtis po to, kai Konkurencijos taryba ėmėsi patikros veiksmų prieš asociacijai priklausančias įmones. Pieno perdirbėjus papiktino viešas tarybos atstovų pripažinimas, kad Konkurencijos tarybos inspektoriai vykdė premjero pavedimą.

Pasak „Pieno centro“ atstovo Lino Sasnausko, yra „nenormalu, kai valstybė imasi veiksmų prieš oficialiai į asocijuotą veiklą susibūrusias verslo įmones. Taip siekiama naikinti legalią, viešą verslo atstovavimo praktiką ir skatinama „postalinė“ veikla. Taip pat yra necivilizuota, kai konkurencijos taryba vykdo ne savarankišką rinkos stebėseną, o politinius nurodymus“.

„Pagrindinis mūsų siūlymas - užtikrinti Konkurencijos tarybos nepriklausomumą ir stiprinti jos veiklą. Šiandieninė situacija rodo, kad artėjant savivaldos rinkimams, taryba tampa politikų įrankiu. Antra - konkurencijos taryba turi savarankiškai vykdyti nuolatinę rinkos stebėseną ir analizuoti tendencijas, o ne tada, kai liepia politikai. Trečia, politikai turi nuolat domėtis ir išmanyti, kas dedasi rinkose. Jie turi nuolat kalbėtis su vartotojų, ūkininkų ir perdirbėjų asociacijomis, kad suvoktų, kas dedasi šalies ekonomikoje. Tuo tarpu dabar, savo abejingumą tam, kas vyksta šalyje, politikai prieš visuomenę pridengia skambiais kreipimaisis į įvairias tarnybas“, - pieno perdirbėjų išplatintame pranešime cituojamas L. Sasnauskas.

Tuo tarpu Konkurencijos taryba atkerta, kad ji yra valstybės įstaiga, nepriklausoma nuo Vyriausybės ar kitų valstybės institucijų. Sprendimus dėl to, ar pradėti tyrimus dėl veiksmų, kuriais gali būti pažeidžiamas Konkurencijos įstatymas, Konkurencijos taryba priima savarankiškai, jei ji nustato, kad yra pakankamas pagrindas įtarti pažeidimą. Anot jos, joks politikų ar valstybės institucijų pavedimas, nurodymas ar kitoks paliepimas negali būti pagrindu pradėti tyrimą dėl Konkurencijos įstatymo pažeidimo.

Primename, kad tyrimas buvo pradėtas, kai į Konkurencijos tarybą kreipėsi ministras pirmininkas Andrius Kubilius.

Viso tyrimo išvadas galite rasti čia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją