Šis galimų investuotojų nepatikimumo kriterijus nuo šiol galios privatizuojant valstybei priklausančius objektus.

Įsigaliojusiuose Vyriausybės nutarimuose, apimančiuose privatizavimo būdus - nuomą su išsipirkimu, tiesiogines derybas, viešą aukcioną ir viešą konkursą, - detaliai nusakoma, kokiais atvejais pirkėjai gali būti pripažinti nepatikimais. Atitinkamai yra pakeisti ir svarbių įmonių akcijų privatizavimo nuostatai.

Dviejų instancijų teismai neseniai pripažino, kad didžiausią Lietuvoje medvilnės perdirbimo įmonę "Alytaus tekstilė" nusipirkusi Honkongo kompanija "Asean Interests Limited" neįvykdė privatizavimo įsipareigojimų ir nurodė nutraukti su ja privatizavimo sutartį, Alytaus įmonės akcijas grąžinant Lietuvai.

Jei kompetentingos Lietuvos institucijos raštiškai informuoja arba Valstybės turto fondui (VTF) pačiam žinoma, kad potencialus investuotojas atitinka vieną iš Vyriausybės nurodytų kriterijų, pretendentas gali būti pripažintas nepatikimu.

Į nepatikimumo kriterijų sąrašą yra įtraukta: bausmės už padarytus nusikaltimus, sąsajos su terorizmo finansavimu, užsienio valstybių specialiųjų tarnybų veikla, pinigai privatizavimo sutarčiai vykdyti, sukaupti nusikalstamu būdu, finansinis nepatikimumas. Pirkėjas nepatikimu gali būti pripažintas ir tuomet, kai atsakingos institucijos pateikia pagrįstą informaciją, kuri nesusijusi su Vyriausybės nutarimuose išvardintais kriterijais.

VTF teisminiai ginčai kilo su Danijos kompanija "Trident Marine", kuri buvo įtarta galinti būti nepatikima finansiškai ir pašalinta iš Klaipėdos įmonės "Lietuvos jūrų laivininkystė" privatizavimo konkurso.

Pernai Lietuvoje turto buvo privatizuota už 910,4 mln. litų - tai yra antros pagal dydį pajamos iš privatizavimo per praėjusius aštuonerius metus. Šiuo laikotarpiu privatizavimo už grynuosius pinigus geriausias rezultatas - 2,04 mlrd. litų - buvo pasiektas tik 1998-aisiais.

Iš viso per praėjusius metus buvo sudaryti 787 privatizavimo sandoriai. Didžiausi praėjusių metų sandoriai - "Vakarų skirstomųjų tinklų", Kauno "Stumbro", "Vilniaus degtinės", "Klaipėdos transporto laivyno", "Suskystintų dujų", "Aušros", "Gelžbetonio atramų gamyklos" akcijų paketų privatizavimas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją