„Darbo rinka - vienas skausmingiausių dalykų šiandien. Bedarbių skaičius didėja, emigracija irgi. Rekordiškai aukštas jaunimo nedarbas - beveik 40 procentų. Ekonomika atsigauna, tačiau atsigavimas netvarus ir paremtas eksportu, nedaug kas ruošiasi įdarbinti naujų žmonių", - sakė konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas.

Anot S. Besagirsko, įmonės mieliau „atiminėja" darbuotojus iš kitų, negu renkasi iš bedarbių gretų. Daugėja ilgalaikių bedarbių, o tai gali atnešti naujų problemų - jeigu ne viena karta gyvena iš pašalpų, vaikų priversti dirbti jau nebeįmanoma. Tokia, pasak S. Besagirsko, yra britų patirtis.

Lietuvoje klesti ir nelegalus darbas. S. Besagirsko teigimu, iš Darbo biržos pas darbuotojų ieškančius verslininkus ateinantys bedarbiai dažnai visiškai nepageidauja dirbti, nes užsiima nelegalia veikla.

Išbandymas Lietuvos turėtų laukti ir ateinančių metų pavasarį - balandžio pabaigoje nustos galioti prieigos prie Vokietijos darbo rinkos apribojimai. Tiesa, šio fakto S. Besagirskas sureikšminti nelinksta.

„Vokietija nuo Ispanijos, Airijos, Anglijos skiriasi tuo, kad ten labai stiprios profsąjungos. Žmonės ten važiuos - juk, pavyzdžiui, turkai Vokietijoje įsitvirtinę, tačiau kvalifikuotam darbuotojui bus sunku. Indus plaut ar senukus prižiūrėt - taip, o dirbti darbą biure nebus taip paprasta", - sakė jis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją