Seime užregistruota įstatymo pataisa, kuri leistų ūkininkams pasigaminti nedidelius kiekius naminės. Tačiau Vyriausybė jau pateikė savo išvadą, kad tokio leidimo neturėtų būti. Idėjai leisti gaminti alkoholį kaimo turizmo sodybose linkusi pritarti tik Žemės ūkio ministerija (ŽŪM).

Nemato jokių blogybių

Kėdainių rajone esančios sodybos „Medžiotojų sostinė“ savininkas Vidas Silvestravičius įsitikinęs, kad naminės legalizavimas nepadarytų jokios žalos. „Daugelyje šalių turistams galima vaišintis vietiniais alkoholiniais gėrimais, o mes nepasitikime žmonėmis ir virstame valstybe, kurioje yra daugybė draudimų, – mano jis. – Juk turėdami gražius kambarius su lovomis neteikiame prostitucijos paslaugų, tas pat ir su alkoholio gamyba – sodybos tikrai nevirs naminės platinimo taškais.“

V.Silvestravičiaus nuomone, dabartinis draudimas naudingas tik stambiesiems gamintojams. „Dabar norėdami pavaišinti svečius turime pirkti didelių daryklų gėrimus ir dėl patrauklumo patiekti juos savo buteliuose, – aiškino jis. – Taip pat švenčiantiesiems sodybose nereikėtų iš anksto prisipirkti daugybės gėrimų dėl baimės jo pritrukti – žmonės galėtų jo papildomai įsigyti pas mus.“
Verslininkas mano, kad naminės legalizavimas kaimo turizmo sodyboms neatneštų daug pajamų, tačiau paįvairintų šį verslą ir padarytų jį patrauklesnį.

Siūlys įteisinti

Seime įregistruotos Administracinių teisės pažeidimų kodekso, Akcizų ir Alkoholio kontrolės įstatymų pataisos numato, kad ūkininkui, turinčiam kaimo turizmo sodybą ir ŽŪM užsiregistravusiam kaip amatininkui-degtindariui, būtų leista pagaminti ne daugiau kaip tūkstantį 0,5 litro talpos butelių iki 65 laipsnių stiprumo naminės.

Už parduotą alkoholį jis sumokėtų pusę dabartinio akcizo per metus. ŽŪM skaičiuoja, kad biudžetui tai duotų 8 mln. Lt pajamų.

Vienas iš įstatymo pataisas pateikusių Seimo narių Audrius Endzinas mano, kad, užtikrinus kontrolę, naminės legalizavimas padarytų kaimo turizmo verslą daug patrauklesnį užsienio turistams. „Vargu ar dėl dabar egzistuojančių draudimų esame geresni už tų šalių piliečius, kur naminio alkoholio gamyba ribotais kiekiais yra leidžiama, taip pat akivaizdu, kad dėl to mūsų kaimo turizmo verslas nėra patrauklesnis, – aiškino jis. – Šios pataisos tikrai neprisidėtų prie tautos girdymo, kaip dažnai argumentuojama, nes kalbame ne apie masinę gamybą, o apie labai mažus kiekius.“

ŽŪM viceministras Aušrys Macijauskas taip pat tvirtina, kad leidimas prekiauti savos gamybos alkoholiu sodybose neskatintų nelegalios prekybos. „Ten jau yra kontrolė, nes šiose sodybose gaminamas maistas, jos nuolat yra tikrinamos“, – argumentavo viceministras.

Vyriausybei atrodome nekultūringi

Praėjusią savaitę Vyriausybė nepritarė įstatymo pataisoms ir pateiks savo išvadą Seimui.
Naminės gamybai nepritarė 9 Vyriausybės nariai iš 15, o likę nuomonės nepateikė.
Vyriausybės išvadoje rašoma, kad alkoholio suvartojimo mastas Lietuvoje išlieka gana didelis, visuomenėje yra prasta alkoholinių gėrimų vartojimo kultūra.

„Manyčiau, kad svarbu ir toliau vykdyti griežtą alkoholio kontrolės politiką, kuri užtikrintų alkoholinių gėrimų suvartojimo mažinimą“, – posėdyje sakė sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.
Pasak išvadą rengusių Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų, toks sprendimas dar labiau padidintų alkoholio prieinamumą, nebūtų užtikrinta ūkininkų gaminamo alkoholio kokybė.

Valdžia meluoja

Regina Sirusienė-Lamauskienė, Lietuvos kaimo turizmo asociacijos prezidentė:

Vyriausybė meluoja sakydama, kad nėra numatytas naminės gamybos kontrolės mechanizmas.

Lankėmės Austrijoje ir susipažinome su jų patirtimi. Tuos siūlymus seniai esame pateikę Vyriausybei. Bet, matyt, mūsų valdžia nori išrasti dviratį. O Latvijos valdžia jau leido savo kaimo turizmo sodyboms gaminti vietinį alkoholį.

Iš 402 kaimo turizmo asociacijos narių norą gaminti naminę, jei tai būtų leista, pareiškė 100. Tai rodo, kaip verslininkai atsakingai žiūri į šį reikalą ir siekia kokybės. Tad kalbos, kad imtume girdyti tautą, – laužtos iš piršto. Gaila, bet po neigiamų Vyriausybės išvadų mažai tikėtina, kad Seimas priims sodyboms palankų sprendimą. Tai bus dar vienas kirtis kaimui, o politikai tik pademonstravo, kad yra finansuojami stambių alkoholio gamintojų ir yra nesuinteresuoti verslu regionuose.