"Dėl uždarymo galiu pasakyti tiek, jeigu valstybės politika akcizų klausimais nepasikeis, tai tokią temą pradės svarstyti ne viena įmonė. Šiandien mes tikrai nesvarstome galimybės uždaryti "Anykščių vyną", bet šiuo metu Lietuvoje legaliai gaminti ir pardavinėti alkoholį darosi neįmanoma.

Kainų skirtumas, akcizas yra toks didelis, kad visiškai suklestėjo nelegalus verslas. (...) "Anykščių vynas" dabar dirba nuostolingai. Tendencijos yra blogos, visą mūsų rinką okupuoja nelegalus verslas. Atsilaiko tik importiniai vynai, kadangi jie pinigus, matyt, užsidirba kitose valstybėse, ir čia gali gana drąsiai jaustis ir stumti mus, Lietuvos gamintojus, iš lentynų", - Eltai sakė V. Junevičius. AB "Alita" valdybos pirmininko įsitikinimu, akcizai turėtų grįžti į 2007 metų lygį.

V. Junevičius paradoksu vadina ir tai, kad "Anykščių vyno" gaminamas natūralus uogų "Voruta" apmokestinamas labiau negi vynuoginis vynas, atvežamas į Lietuvą. Kadangi vaisių uogų vynai patenka į fermentuotų gėrimų kategoriją pagal klasifikaciją, būtent šitai kategorijai nustatytas didesnis tarifas negu natūraliam vynuogių vynui

"Reikalavimas yra tas, kad mokesčiai turi būti vienodi, tačiau yra galimos ir išimtys - sumažinti akcizai vietiniams gamintojams. Pavyzdžiui, "Voruta" yra kulinarinio paveldo gaminys, taigi galėtų pretenduoti į mažesnius akcizus, o šiandien Lietuvoje jis yra apmokestintas daugiau negu importiniai vynuoginiai vynai", - sakė V. Junevičius.

Antradienį AB "Alita" valdybos pirmininkas Seime ketina susitikti su opozicijos lyderiu, Lietuvos socialdemokratų partijos pirmininku Algirdu Butkevičiumi. "Mes, alkoholiniais gėrimais prekiaujančių įmonių asociacija ir kitų įmonių vadovai, esame susitikę praktiškai su visomis Seimo frakcijomis, išskyrus vienintelę konservatorių, kuri mūsų tiesiog jau antri metai nepriima. Premjeras dar metų pradžioje pažadėjo susitikimą, tačiau iki šiol jo vengia. Mums belieka susitikti su tais, kurie su mumis šnekasi . Mes bandome šnekėtis su visais", - sakė V. Junevičius.

Kartu su AB "Alita" valdybos pirmininku Seime ketina lankytis ir AB "Anykščių vynas" atstovas, taip pat Anykščių vicemeras Donatas Krikštaponis.

Vicemeras aiškino, kad bendrovė "Anykščių vynas" yra svarbi ir sodininkams. "Bendrovė superka labai daug sodų produkcijos - ir vyšnias, ir obuolius, ir serbentus, ir kitas uogas. Jeigu "Anykščių vyno" gamykla užsidarys, tai - ne tik neteksime gero vyno, bet ir žemdirbiai neturės kur realizuoti savo produkcijos", - teigė D. Krikštaponis.

Artimiausiu metu šias aktualias problemas su žemės ūkio ministru Kaziu Starkevičiumi ketina aptarti rajono meras Sigutis Obelevičius, šiuo metu derinama mero vizito pas ministrą data.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją