Ministrams nepavyko vienbalsiai pritarti siūlymui, už neigiamą išvadą balsavo 9 ministrai, keturi kabineto nariai jos nepalaikė.

Vyriausybės išvadoje rašoma, kad alkoholio suvartojimo mastai Lietuvoje išlieka pakankamai dideli nepaisant to, kad jie stabilizavosi ir pastebimos mažėjimo tendencijos. Be to, esą visuomenėje yra prasta alkoholinių gėrimų kultūra.

„Manyčiau, kad yra svarbu ir toliau vykdyti griežtą alkoholio kontrolės politiką, kuri užtikrintų alkoholinių gėrimų suvartojimo mažinimą“, – posėdyje sakė sveikatos apsaugos ministras Raimondas Šukys.

Pasak išvadą rengusios Sveikatos apsaugos ministerijos, toks sprendimas dar labiau padidintų alkoholio prieinamumą, nebūtų užtikrinta ūkininkų gaminamo alkoholio saugumas, kokybė. Taip pat atkreipiamas dėmesys, kad ir dabar bet kuris ūkininkas gali atidaryti įmonę ir gavęs licenciją gaminti alkoholį.

Tuo tarpu sumanymą linkusi palaikyti Žemės ūkio ministerija skaičiuoja, kad per metus iš ūkininkų sumokamų akcizų į biudžetą įplauktų apie 8 mln. Lt.

DELFI primena, kad Seimas dar pernai pradėjo svarstyti siūlymą kaimo turizmo sodybose virti ir parduoti ribotą kiekį „naminukės“ ne stipresnės nei 65 laipsniai. Šiuo metu šio gėrimo gamyba gyventojams yra uždrausta.

Seime yra įregistruotos Administracinių teisės pažeidimų kodekso, Akcizų ir Alkoholio kontrolės įstatymų pataisos, numatančios, kad ūkininkui, turinčiam kaimo turizmo sodybą ir Žemės ūkio ministerijoje užsiregistravusiam kaip amatininkui-degtindariui, būtų leista mokant pusę dabartinio akcizo per metus pagaminti ne daugiau tūkstančio 0,5 litro talpos „naminukės“ butelių.

Šiuo gėrimu ūkininkas galėtų vaišinti savo sodybos svečius, o dalį parduoti savo sodyboje.

„Naminė“ – kulinarinis paveldas

„Mes negalime apsimesti, kad veiksmas nevyksta, jis tiesiog vyksta nelegaliai. Mes važinėjame po kaimynines šalis ir matome, kaip ši problema yra sprendžiama. Nedideliais kiekiais vartojama naminė degtinė nesukels grėsmės tautai, tiesiog norintys paragauti šio gėrimo galės padaryti tai saugiau“, – DELFI anksčiau sakė vienas iš septynių parlamentarų, įregistravusių „naminukę“ legalizuojančias įstatymų pataisas, Audrius Endzinas.

Trejus metus dirbusi tarpžinybinė darbo grupė atlikusi tyrimą nustatė, kad naminė degtinė yra kulinarinis paveldas.

„Tai yra Lietuvos kulinarinis paveldas, kuris yra saugotinas ir eksponuotinas. Taigi būtų rodoma atvirai, kaip degtindarys daro degtinę. Atlikti tyrimai taip pat rodo, kad šis produktas yra nekenksmingas žmogaus sveikatai, jis yra vartotinas, be abejo, normaliais kiekiais“, – DELFI anksčiau sakė Nacionalinės naminės degtinės gamintojų asociacijos asamblėjos pirmininkas Vytenis Neverdauskas.
Šiuo metu Lietuvoje yra draudžiama prekyba alkoholiu nuo 22 val. vakaro iki 8 val. ryto. Taip pat nuo šių metų pradžios draudžiama vartoti alkoholį automobilio salone bei vežtis atidarytą svaigalų pakuotę.

Masiniuose renginiuose ir mugėse nebeleidžiama prekiauti stipriais alkoholiniais gėrimais, tačiau ir toliau galima nusipirkti natūralios fermentacijos alkoholiniais gėrimais, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 6 proc., parodose – 13 proc.

Šių sugriežtinimų iniciatorius, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkas Antanas Matulas yra pasiryžęs leisti alkoholiu prekiauti tik specializuotose parduotuvėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją