Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) pradėjo nagrinėti R. Jakytės Turizmo departamentui iškeltą administracinę bylą dėl tarnybinių nuobaudų panaikinimo ir 40 tūkst. Lt neturtinės žalos atlyginimo iš Lietuvos valstybės.

Ilgametė Turizmo departamento darbuotoja, ėjusi Informacijos analizės ir kontrolės skyriaus vedėjos pareigas, kreipėsi į teismą po jai skirtų tarnybinių nuobaudų – pastabos ir griežto papeikimo.

Pastaba valstybės tarnautojai buvo skirta už tai, kad ji po „Novus Orbis“ bankroto bendravo su dviejų laikraščių žurnalistais be vadovybės leidimo. Griežto papeikimo valstybės tarnautoja sulaukė po atlikto tarnybinio patikrinimo. Jo metu paaiškėjo, kad R. Jakytė nevykdė tiesioginių pareigų, kai nekontroliavo, ar kelionių organizatoriai turi galiojantį privalomąjį prievolių įvykdymo draudimo polisą (juo yra užtikrinama, kad bendrovei bankrutavus turistai atgaus savo pinigus už sumokėtas poilsines keliones).

Be to, paaiškėjo, kad valdininkė esą sudarydavo išskirtines sąlygas „Novaturui“ – bendrovei leisdavo pateikti draudimo polisą už ketvirtį, nors pagal Turizmo įstatymą kelionių organizatorius privalėjo pateikti metinį draudimą.

„Ji privalėjo užtikrinti, kad būtų pateikta papildoma draudimo sutartis arba inicijuotas pažymėjimo panaikinimas“, – departamentui atstovaujantis advokatas teisme pažymėjo, kad tokiais veiksmais valdininkė sukėlė grėsmę turistų teisėms.

Visos bėdos prasidėjo po „Novus Orbis“ bankroto

Rima Jakytė
R. Jakytė su departamento skirtomis nuobaudomis nesutinka ir teisme pareiškė, kad visos bėdos prasidėjo po turizmo bendrovės „Novus Orbis“ bankroto. „Gavosi didelis rezonansas, reikėjo ieškoti kaltų asmenų ir man susidarė įspūdis, kad aš tapau atpirkimo ožiu“, – sakė departamento darbuotoja.

Moteris pasakojo, kad pirmoji sužinojo apie „Novus Orbis“ bankrotą, nes Velykų išvakarėse apie 20 val. jai į asmeninį mobilųjį telefoną paskambino bendrovės direktorė ir pranešė, kad bankrutuoja.

„Visos problemos užgriuvo ant manęs“, – sakė valdininkė. Ji pasakojo, kad pirmiausiai dėjo pastangas pasirūpinti tuo metu Egipte poilsiavusiais turistais, o vėliau ėmė tvarkyti į kelionę negalinčių išvykti turistų reikalus.

Visą savaitgalį ir po Velykų darbe nukentėjusiųjų pretenzijas priiminėjusi moteris skundėsi, kad jai teko labai didelis darbo krūvis, o departamento administracija nepasirūpino, kad turistus aptarnautų daugiau darbuotojų.

„Pirmą dieną po Velykų į departamentą plūstelėjo šimtai žmonių su grasinimais, nes visi norėjo atgauti pinigus, o mes tik galėjome surinkti visų duomenis ir dokumentus, kuriuos turėjome pateikti draudimo kompanijai“, – R. Jakytė sakė, kad vos sužinojusi apie „Novus Orbis“ bankrotą suprato, jog kelialapius į Egiptą nusipirkusių žmonių nuostoliams atlyginti neužteks draudimo išmokos.

Ji pasakojo, kad į departamentą atvyko ne tik nukentėjusieji turistai, bet ir visą informaciją bandė gauti žurnalistai, negalėję susisiekti su viešųjų ryšių specialiste.

„Supratau, kad geriau reikia kalbėti nei nekalbėti“, – R. Jakytė aiškino, kodėl žiniasklaidos atstovams komentavo bendrovės bankrotą.

Būtent dėl bendravimo su žurnalistais valdininkei ir buvo skirta pastaba – esą ji jau kartą buvo bausta, kad kalbėjosi su žurnalistais be vadovybės leidimo.

Po bankroto 4 mėnesius sapnavo košmarus

„Man turistai grasino ir prokuratūra, ir STT, priekaištavo, jog „Novus Orbis“ yra vos ne mano bendrovė ir aš iš jų gavau pinigus – visiems sakiau, kad jūs turite teisę visur kreiptis, nes tai jūsų konstitucinė teisė“, – R. Jakytė įsitikinusi, kad departamento vadovai privalėjo pasirūpinti apsauga – esą gal tuomet žmonės būtų elgęsi mandagiau.

„Atsilaikyti prieš tą agresyviai nusiteikusią minią reikėjo labai stiprių nervų, man košmarai sapnavosi dar keturis mėnesius po tų įvykių“, – sakė ji.

Valstybės tarnautoja neslėpė, kad dėl didelio užimtumo tvarkant „Novus Orbis“ turistų reikalus ji nespėjo atlikti kitų darbų. Vienas jų – laiku nepatikrino, kurioms turizmo agentūroms baigėsi privalomasis prievolių įvykdymo draudimas.

„Apie tai vadovybę informavau susirinkime, o kitą dieną buvo man liepta dėl to pasiaiškinti ir buvo skirtas griežtas papeikimas“, – R. Jakytė stebėjosi, kad pati informavusi apie nesuspėtus padaryti darbus gavo nuobaudą.

Moteris teisme pasakojo, kad baigiantis draudimo poliso galiojimo terminui kelionių organizatoriai būdavo raginami pateikti naujas draudimo sutartis. „Buvusio departamento direktoriaus pozicija buvo labai paprasta – mes negalime stabdyti kelionių organizatorių veiklos, juk tai verslas, reikia jį skatinti“, – R. Jakytė sakė, kad darbuotojos buvo tapusios agentūrų auklėmis, kai baigiantis draudimui ragindavo jį pratęsti.

Pasak jos, po „Novus Orbis“ bankroto situacija pasikeitė ir draudimo polisų nepateikusioms bendrovėms buvo panaikinti pažymėjimai.

Leido draudimo polisą pateikti ne už metus, o už ketvirtį

Kelionių organizatorius kontroliuoti privalėjusi R. Jakytė sakė, kad Turizmo įstatyme yra numatyta, jog daugiau kaip 4 mln. Lt pajamų per metus gaunantys kelionių organizatoriai privalo mokėti 5 proc. draudimo įmoką. Kadangi suma gaunasi pakankamai didelė, kelionių organizatoriams buvo leista mokėti įmokas dalimis – už ketvirtį ar mėnesį.

Tokia tariama lengvata pasinaudojo ir vienas didžiausių kelionių organizatorių „Novaturas“. R. Jakytės teigimu, tai esą jokia lengvata bendrovei, kaip teigia Turizmo departamento vadovai.

„Vadovybės pozicija, kad reikia mokėti visą draudimo sumą už metus atsirado tik balandžio mėnesį“, – R. Jakytė pažymėjo, kad tokias pačias sąlygas kur kas vėliau, birželį, departamentas pritaikė kelionių organizatoriui „Star Holidays“.

Departamento atstovas: vartotojams buvo kilusi grėsmė

Tuo tarpu Turizmo departamentas mano, kad R. Jakytei pagrįstai buvo skirtos tarnybinės nuobaudos. Pasak jam atstovaujančio advokato, valstybės tarnautoja neturėjo teisės bendrauti su žiniasklaida, be to, bendraudama privalėjo būti mandagi ir nežeminti departamento reputacijos.

Pasak teisininko, ji taip pat privalėjo užtikrinti, kad kelionių organizatoriai turėtų privalomojo draudimo polisus, o bendrovė „Novaturas“ pateiktų draudimo sutartį ne už ketvirtį, o už metus.

„Įsivaizduokite, kas būtų nutikę, jeigu bendrovė būtų bankrutavusi“, – advokatas pažymėjo, kad draudimo suma turi padengti turistams atsiradusią žalą, o draudžiantis ketvirčiui ar mėnesiui esą negalima užtikrinti, jog užteks pinigų galimai žalai atlyginti.

„Buvo kilusi rizika, kad vartotojai gali būti neapsaugoti“, – apie neigiamus padarinius kalbėjęs advokatas neigė, jog departamentas turizmo bendrovėms oficialiai buvo leidęs draudimo išmokas mokėti dalimis.

Ar tai tiesa, administracinę bylą nagrinėjanti teisėja Milda Vainienė nusprendė paklausti departamento direktoriaus pavaduotojo Juozo Ragucko. Aukštas pareigas užimantis valdininkas bus kviečiamas į kitą teismo posėdį, kuriame turės paaiškinti, ar iš tikrųjų R. Jakytė padarė pažeidimus ir esą sudarė išskirtines sąlygas vienam didžiausių kelionių organizatorių.

„Novaturas“: įstatymai leidžia draustis trumpesniam laikotarpiui

Apie R. Jakytės teismo procesą DELFI perskaitę „Novaturo“ darbuotojai teigia, kad bendrovė jokių įstatymų nepažeidžia. Pasak Pardavimo ir rinkodaros direktoriaus Tomo Mikalonio, „Novaturo“ veikla visuomet buvo vykdoma laikantis visų įstatymų reikalavimų.

„Bendrovė „Novaturas“ visą laiką turėjo galiojantį laidavimo draudimą bei Turizmo departamento specialios komisijos atnaujintą pažymėjimo galiojimą“, - sakė jis.

„Pažymėjimo išdavimo, pratęsimo klausimą svarstydavo speciali komisija, kurią sudaro keletas Turizmo departamento darbuotojų, - teigė teisininkė Viktorija Molytė. - Viena pagrindinių pažymėjimo išdavimo sąlygų yra galiojantis laidavimo draudimas, užtikrinantis pinigų grąžinimą turistams tais atvejais, kai kelionių organizatorius yra nemokus ar bankrutuoja. Turizmo įstatymas ir jį įgyvendinantis Vyriausybės nutarimas numato, kad kelionių organizatoriaus draudimo sutartis turi galioti iki vienerių metų, o ne vienerius metus. Taigi, teisės aktai numato kelionių organizatoriams galimybę draustis trumpesniam laikotarpiui“.

Pasak jos, svarbiausia tai, kad draudimo sutartis būtų laiku atnaujinama - draudimą kelionių organizatorius turėtų nepertraukiamai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją