Įstatymu įmonei iki 2005-ųjų gegužės ketinama atidėti gyventojų pajamų mokesčio, valstybinio socialinio draudimo įmokų mokėjimus, o nesumokėtus mokesčius reikėtų grąžinti per dvejus metus, iki 2007-ųjų gegužės. Jei maždaug 12 mln. litų paskolos, suteiktos valstybės vardu, pagal naująjį įstatymą nepavyktų kapitalizuoti, ją būtų galima nurašyti.

Reikalingų gaivinimo priemonių bus imtasi tik tuomet, kai valstybei priklausys kontrolinis "Alytaus tekstilės" akcijų paketas.

Iš 65 užsiregistravusių parlamentarų už specialų įstatymą Alytaus bendrovei pasisakė lygiai pusšimtis, 3 balsavo prieš, o dar 10 susilaikė.

Seimo vicepirmininkas socialliberalas Artūras Skardžius tuščiu populizmu pavadino oponentų kritiką, apeliuojant į įstatymus dėl neva išskirtinių sąlygų "Alytaus tekstilei". Jam antrino ir socialdemokratas Bronius Bradauskas.

"Tai, ką galima gelbėti, reikia gelbėti", - sakė B. Bradauskas.

Beveik pusė - 47,31 proc. - "Alytaus tekstilės" akcijų priklauso bankrutavusiai Honkongo kompanijai "Asean Interests Limited". Lietuvos apeliacinis teismas paliko galioti Vilniaus apygardos teismo nutartį, pagal kurią "Alytaus tekstilės" privatizavimo sutartis su Azijos kompanija turi būti nutraukta. Teismai mano, kad reikia ne tik nutraukti sutartį su įsipareigojimų nevykdžiusiu pirkėju ir grąžinti akcijas Valstybės turto fondui (VTF), bet taip pat sumokėti delspinigius už vėlavusius mokėjimus.

Azijos kompanijos atstovai vėliau priims sprendimą, ar bylinėtis toliau. Kol kas nežinoma, kaip bus pasielgta, kadangi Civilinio proceso kodeksas numato tam tikrus apribojimus kreipimuisi į šį teismą.

Jei galutinis teismų sprendimas bus palankus Lietuvai, ji galės ir nepasinaudoti Seimo priimtu įstatymu bei išpirkti ALytaus įmonės akcijas ne brangiau kaip už 1 mln. litų.

Privatizuodama "Alytaus tekstilę" Honkongo kompanija žadėjo į ją per penkerius metus investuoti 240 mln. litų ir išsaugoti 3,5 tūkst. darbo vietų, tačiau duotų pažadų neįvykdė.

Įstatinis "Alytaus tekstilės" kapitalas - 85,744 mln. litų. Be "Asean Interests Limited", tai pačiai "Tolaram Group" grupei priklausanti Estijos kompanija "Tolaram Investeeringute Aktsiaselts" turi 26,87 proc. Alytaus įmonės akcijų, o VTF - 11,82 proc.

Medvilnės perdirbimo bendrovė praėjusiais metais, neaudituotais duomenimis, pasiekė apytiksliai 110 mln. litų apyvartą ir patyrė 4,749 mln. litų nuostolio.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją