"Vyriausybei mes siūlome perpirkti ne visas, bet tik 10 proc. akcijų. Jau tada Lietuva turėtų svarų balsą šios įmonės ateityje", - sakė jis trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje pristatė savo knygą "LUKoil prieš Williams".

Knygoje pateikiami su MN privatizavimu susiję dokumentai ir kiti tekstai.

1999 metų pabaigoje tuometinė konservatorių vyriausybė pardavė trečdalį MN akcijų JAV bendrovei "Williams International", nepaisant tuomet opozicijoje buvusių kairiųjų pasipriešinimo ir Rusijos bendrovės "LUKoil" siekių perimti MN kontrolę.

Tačiau 2002 metų pabaigoje iškilus finansinėms problemoms, amerikiečiai pardavė turėtas akcijas Rusijos bendrovei "Jukos", o pastaruoju metu kilo grėsmė, jog Maskva gali nacionalizuoti "Jukos" akcijas ir perimti MN valdymą.

Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas yra taip pat pareiškęs, jog Vyriausybė turėtų apsvarstyti galimybę išpirkti iš "Jukos" visas MN akcijas, tačiau tam reikėtų apie 1 mlrd. litų.

Tokį Seimo pirmininko siūlymą sukritikavo proprezidentinės Liberaldemokratų frakcijos atstovai.

Trečiadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje buvęs finansų ministras Jonas Lionginas pareiškė, jog akcijų išpirkimas neužsitikrinus ilgalaikio naftos tiekimo iš Rusijos būtų "pinigų metimas į balą".

Vyriausybė kol kas dar nėra priėmusi jokio sprendimo dėl akcijų išpirkimo.

Koncernui "Jukos" priklauso 53,7 proc. "Mažeikių naftos" akcijų paketas, Lietuvos Vyriausybė dabar valdo 40,66 proc. bendrovės akcijų.

Pernai spalį Rusijoje buvo suimtas "Jukos" vadovas Michailas Chodorkovskis, vėliau teismas areštavo daugiau nei 40 proc. "Jukos" akcijų.

Tačiau iki šiol šie veiksmai nepakenkė MN darbui.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją