„Aš jau tada siūliau ne visą darbo savaitę. Jeigu mums tenka mažinti valstybės išlaidas ir jas mažinti viešajam sektoriui, išmesti žmones į gatvę esant tokiam dideliam nedarbui ir žiauru, ir gal neteisinga. Todėl būtų visai prasminga leisti viešajam sektoriui dirbti ne visą darbo savaitę“, – DELFI sakė „DnB NORD“ vyriausiasis analitikas Rimantas Rudzkis.

Numačius keturių darbo dienų savaitę valstybės tarnautojai gautų penktadaliu mažesnį atlyginimą.

Šią idėją dar maždaug prieš metus jis buvo iškėlęs susitikime su Seimo pirmininke Irena Degutiene, tačiau ji valdančiųjų nesužavėjo.

Lietuvos valstybės tarnautojų profesinė sąjungos pirmininkė Irena Petraitienė nemano, kad tai galėtų būti išeitis, nes sutrumpėjus darbo laikui nukentėtų viešojo sektoriaus teikiamų paslaugų kokybė.

„Krūviai valstybės tarnyboje yra tikrai labai dideli. Pučiamas burbulas, kad tarnautojai nieko nedirba, tiesiog yra netiesa, nes jie tikrai daug dirba. Galbūt kažkur vienas kitas nėra taip labai apkrautas darbu, tačiau dauguma turi tikrai labai daug darbo ir dirba netgi po darbo valandų, neretai ir už viršvalandžius neapmokama. Jeigu savaitė trumpėtų iki keturių darbo dienų, darbai nebūtų atlikti, nukentėtų ir paslaugų kokybė“, – DELFI sakė ji.

Pašnekovės teigimu, valstybės tarnautojai ir kitąmet dirbs už dar nuo šių metų pradžios sumažintus atlyginimus, eis nemokamų atostogų. Tai esą yra geresnis būdas taupyti nei trumpinama darbo savaitė.

Keturių dienų „krizinį“ darbo laiką atitinkamai su penktadaliu mažesniu atlyginimu ne kartą per paskutinius metus taikė privačios įmonės. Ir dabar, R. Rudzkio žiniomis, keturias dienas per savaitę dirba alkoholio gamintojai „Alita“ ir „Stumbras“, šaldytuvų gamintoja „Snaigė“.

Įmonių grupės „Alita“ generalinis direktorius Paulius Kibiša DELFI sakė, kad keturias darbo dienas įmonė dirba tik dėl sumažėjusio produkcijos poreikio, tačiau gaminančiai įmonei geriausia būtų dirbti visas septynias dienas per savaitę.

„Iš tikrųjų, bėdos verčiami mes esame sumažinę darbo savaitę iki keturių dienų, o šiaip tai norėtume dirbti ir penkias, ir septynias dienas, ir tris pamainas per dieną. Daugumos gamybinių įmonių pelningumą lemia tai, kaip joms pavyksta išnaudoti turimus pajėgumus, jeigu gali juos apkrauti 100 proc., tai yra idealu”, – kalbėjo jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją