Pramonės įmonių vadovų susierzinimą išprovokavo pirmąją šių metų dieną įsigaliojusi nauja elektros kainų skaičiavimo metodika, numatanti vidutinės (6-110 kWh) įtampos tinklų vartotojams mokestį ne tik už faktiškai sunaudotas kilovatvalandes, bet ir po 1,2 Lt mokestį už leistinos galios kilovatą per mėnesį. Pagal naująją kainos formulę vartotojas moka už paties pasirinktą leistiną galią, net jei maksimaliu apkrovimu ji naudojama tik kartą per metus. Verslo praktikų skaičiavimais, dėl šios priežasties prie vidutinės įtampos tinklų prisijungusioms įmonėms elektros kaina kai kuriais atvejais šoktelėtų netgi iki 11 proc.

Kaip vieną išeičių energetikai pasiūlė tiksliau apskaičiuoti savo poreikius ir taip sumažinti išlaidas. Šiuo patarimu jau suskubo pasinaudoti maždaug 150 iš 900 įmonių, veikiančių RST teritorijoje ir jau parašiusių raštus dėl galios sumažinimo. Tačiau dalis vartotojų to negali padaryti dėl gamybos sezoniškumo ir kai kurių kitų specifinių dalykų.

Pramonininkai taip pat piktinosi, kad, tiksliai apskaičiavę elektros energijos ir galios poreikius bei atsisakę turimų nereikalingų galingumų prireikus juos pasididinti turėtų mokėti itin didelę kainą. Energetikai tokį veiksmą traktuotų kaip naujo vartotojo atsiradimą ir paimtų iš įmonės 40 proc. galios padidinimo kaštų mokestį.

Reaguodami į pastabas “Rytų skirstomieji tinklai” šį pirmadienį priėmė keletą sprendimų, kurie turėtų sumažinti gamintojų išlaidas. RST valdyba nutarė pakeisti apmokėjimą vartotojams, imantiems elektros energiją iš vidutinės įtampos tinklų.

“Mes atsižvelgėme į vartotojų pasiūlymą ir nutarėme, kad įmonės, kurių leistinoji naudoti galia yra didesnė nei 30 kilovatų (kW), mokės pagal maksimalią faktiškai pasiektą galią”, - sakė RST valdybos narys Ūkio ministerijos Elektros ir šilumos ūkio skyriaus vedėjas Algimantas Zaremba. Ši elektros tarifų taikymo tvarka bus keičiama nuo vasario mėnesio.

RST generalinis direktorius Rimantas Milušauskas taip pat patvirtino, kad įmonės valdyba ryžosi paspartinti kai kurias permainas.

“Nenorėčiau vadinti tai pramonininkų pergale. Mes tiesiog priėmėme kompromisinį sprendimą, kuris vartotojams bus naudingesnis, o mus privers greičiau spręsti kai kurias organizacines problemas. Tiksliau forsuoti - įdiegti automatizuotą apskaitos nuskaitymo ir maksimalaus mėnesio galingumo fakto nustatymo bei duomenų perdavimo sistemą. Anksčiau ar vėliau tai vis vien turėjo būti padaryta. Viskas logiška”, - teigė R.Milušauskas.

Pramonininkų konfederacijos energetikos komiteto pirmininko pavaduotojas Pijus Ralys, komentuodamas RST sprendimus pasidžiaugė, jog jų argumentai buvo išgirsti, todėl elektra brangs greičiausiai tik apie 1 - 1,5 proc.

“Vakarų skirstomųjų tinklų” valdybos pirmininkas Žilvinas Marcinkevičius, klausiamas, ar ketina pasekti kolegų pavyzdžiu, patikino, kad įmonės specialistai šiuo metu analizuoja esamą padėtį ir rengia pasiūlymus.