Amerikiečių milijardieriai kompanijos „Microsoft“ įkūrėjas Billas ir jo žmona Melinda Gatesai bei legendinis investuotojas Warrenas Buffettas savo kolegoms turtuoliams visame pasaulyje pasiūlė labdaros tikslams paaukoti pusę savo turto.

Šiai idėjai jau pritarė 40 amerikiečių turtuolių.

„Valstiečių laikraštis“ pasidomėjo, kaip šį pasiūlymą vertina lietuviai milijonieriai ir ar ketina jie pasekti amerikiečių turtuolių pavyzdžiu.

Pinigų į bendrą katilą nedėtų

Turtingiausias Seimo narys Valdemaras Valkiūnas ne tik nepritaria amerikiečių idėjai, bet net piktinasi, kad milijardai gali atitekti tinginiams, nes Amerikoje yra daug veltėdžių, kurie paramą paprasčiausiai pravalgo.

„Būtų daugiau naudos, jeigu milijardieriai už savo pinigus Mėnulyje pastatytų kokią nors stotį, tiriančią iškasenas, kurias galėtume panaudoti mūsų planetoje“, – siūlo V.Valkiūnas. Savo pinigų į bendrą katilą jis nedėtų.

„Tokį populizmą aš vertinu kritiškai“, – sakė V.Valkiūnas.

Šiek tiek liberaliau amerikiečių pasiūlymą vertina perpus mažiau (16 mln. Lt) turto turintis jo kolega Bronius Bradauskas: „Milijardai... ar žmogui tiek reikia? Nei pačiam turtingajam, nei visai jo šeimai ar giminei tiek pinigų juk nereikia. Net neįsivaizduoju, kaip ir kur būtų įmanoma išleisti tiek pinigų. Taigi jų idėją ir veiksmus galiu suprasti.“

Gal aukotų, bet ne pusę turto

Ar pasiruošę milijonieriai aukoti Lietuvoje?
„Jeigu turėčiau milijardus, galima būtų diskutuoti apie dalies paaukojimą. Mane priskiria prie turtingiausiųjų Lietuvoje, tačiau iš tikrųjų aš neturiu tiek grynų pinigų. Tai – turimų akcijų vertė“, – tarsi teisinosi B.Bradauskas.

Tačiau jis nepaneigė galimybės akcijas parduoti. Kita vertus, ir amerikiečiai milijardieriai nesėdi ant dolerių maišų – jų pinigai irgi vienaip ar kitaip investuoti.

Pokalbio pabaigoje B.Bradauskas staiga pakeitė nuomonę: „Jeigu kam nors kiltų tokią idėją įgyvendinti Lietuvoje, gal ir prisijungčiau. Kasmet pagal savo galimybes į tokį fondą įneščiau dalį lėšų, tačiau svarbu ir savo verslo nepaleisti vėjais. Pinigai labai greitai išteka, o juos sugrąžinti daug sunkiau.“
Per 2,2 mln. Lt turintis Seimo narys Mantas Adomėnas tikina apie amerikiečių pasiūlymą negirdėjęs. Ar sutiktų aukoti pusę savo turto?
„Tai labai rimtas klausimas, todėl reikėtų gerokai pamąstyti“, – sakė jaunasis milijonierius.

Kitoks mentalitetas

Prie turtingiausių Lietuvos žmonių priskiriamą vieną stambiausių AB „Pieno žvaigždės“ akcininkų Julių Kvaraciejų užtikome poilsiaujantį Nidoje. Žvaliai pradėjęs pokalbį bendrovės valdybos pirmininkas subjuro išgirdęs pokalbio temą.

„Aš dabar ilsiuosi, man karšta, todėl apie tai nenoriu galvoti ir komentuoti“, – pasakė J.Kvaraciejus ir nutraukė pokalbį.

Atviriau kalbėjo turtais nenusileidžiantis J.Kvaraciejaus konkurentas buvęs AB „Rokiškio sūris“ vadovas ir stambiausias įmonės akcininkas Antanas Trumpa.

„Apie save galiu taip pasakyti – neturiu tiek daug pinigų, visi jie investuoti į akcijas, o jeigu jas prarasi, prarasi ir verslą. Jeigu turėčiau tiek atliekamų pinigų, pats spręsčiau, kam aukoti, ir jokiu būdu pinigų neskirčiau kokiems nors fondams, nes jie, mano nuomone, dirba kaip kokie „kolchozai“, – pasakoja A.Trumpa.

Kritiškai amerikiečių pasiūlymą vertino ir VP grupės akcininkai bei turtingiausių žmonių dešimtuko Lietuvoje nariai.

Atviriausiai apie lietuvių milijonierių galimybes aukoti kalbėjo į turtingiausių šalies piliečių dešimtuką patenkantis (kartu su žmona turintis per 150 mln. Lt) Europos Parlamento narys Viktoras Uspaskichas. Ilgai nesvarstęs europarlamentaras padarė išvadą, kad amerikiečių pasiūlymą įgyvendinti Lietuvoje kol kas neįmanoma: „Pagrindinė priežastis – kitoks mentalitetas. Šiaip tokia idėja yra gera, tačiau kas pasiūlys? Niekas nenori būti balta varna. Tačiau kada nors ir Lietuvoje tokia idėja bus įgyvendinta. Kada? Gal po šimto metų. Juk ir Amerikoje milijonai buvo kraunami iš kartos į kartą.“

Žada paaukoti milijardus dolerių

Jau 40 milijardierių prisijungė prie W. Buffeto (turtas vertinamas per 47 mlrd. USD) bei Billo ir Melindos Gatesų šeimos (per 53 mlrd. USD) idėjos labdaros tikslams paaukoti pusę savo turto. Visi jie (visas milijardierių aukotojų sąrašas paskelbtas tinklalapyje http://givingpledge.org) apie sutikimą paskelbė viešai.

Prie šios akcijos prisidėjo televizijos CNN įkūrėjas Tedas Turneris, Niujorko meras Michaelas Bloombergas, vienas iš programinės įrangos gamintojų milžinės "Oracle" įkūrėjų Larry Ellisonas ir Holivudo režisierius George'as Lucasas. Maža to, kompiuterių magnatas Laris Ellisonas pareiškė, kad yra pasiruošęs atiduoti net 95 proc. savo turto. Tiesa, paaiškėjo, kad L.Ellisonas ir anksčiau daug lėšų skirdavo labdarai, tačiau manė, jog tai yra jo asmeninis reikalas, ir viešai apie tai nekalbėjo. Milijardieriai kartu su sutikimu aukoti pusę savo turto paminėjo ir pageidaujamus tikslus. Pavyzdžiui, Gatesų šeima nori savo lėšas skirti švietimo ir medicinos sritims. Garsusis kino režisierius G. Lucasas nori savo milijardus paaukoti jaunų žmonių švietimui tobulinti, nes mano, kad tik mokslas gali išgelbėti žmoniją.


„Visą laiką sakiau, kad mėgstu pinigus ne tik uždirbti, bet juos ir aukoti. Tačiau nemėgstu, kai turtas paveldimas, nes manau, jog tai labiau žalinga nei naudinga“, – dovanojimo laiške rašo naftos magnatas Tomas B.Pikensas.

Per 18 mlrd. dolerių sukaupęs Niujorko meras M.Bloombergas rašo: „Visada maniau, kad savo vaikams ir anūkams labiau padėsiu ne tiesiog duodamas jiems pinigų, bet prisidėdamas prie pastangų visą pasaulį paversti geresne vieta gyventi.“
Iš viso 40 amerikiečių milijardierių žada paaukoti per 165 milijardus dolerių.

Komentarai

Supratimas aukoti kada nors ateis

Darius Kuolys, kultūros istorijos tyrinėtojas:

Lietuva išgyvena ankstyvąjį kapitalo kaupimo laikotarpį. Valstybei stiprėjant, savimonei gilėjant rasis ir Lietuvoje panašiai mąstančių verslo žmonių, kurie supras, kad sukauptas kapitalas gali būti panaudotas visuomenės gerovei veiksmingiau nei iki tol. Šis supratimas ateina. Vakaruose irgi ne iš karto tai atsitiko. Kai iš Lietuvos su Atviros Lietuvos fondu traukėsi milijardierius Džordžas Sorošas, mūsų verslininkai žadėjo patys sukurti panašaus pobūdžio fondą, deja, tokio fondo įkurti taip ir nesugebėjo. Mes turime ambicingų verslininkų, kurie nori įgyvendinti savo verslo vizijas, tačiau visuomenės raidos vizijų jie, deja, dar neturi. Tačiau tai – tik laiko klausimas.

Atliekamų pinigų – ne per daug

Mečislovas Rondomanskas, profesorius, Kauno prekybos ir pramonės rūmų prezidentas

Amerikiečiai milijardieriai supranta, kad uždirbtų pinigų į kapą nenusineši, o juos panaudojus galima padaryti daug gerų darbų.

Manau, jog ir Lietuvoje yra gerų turtingų žmonių, tačiau jie dar nėra tikri kad jų verslas kada nors nebankrutuos. Juk kaip tik todėl verslui taip trūksta galimybių pasiskolinti bankuose. Taigi atliekamų pinigų nėra per daug, nors kalbant apie galimybes aukoti ne tiek svarbu ar esi milijardierius, ar milijonierius. Žinau ne vieną milijonierių, kuris aukoja dalį savo pinigų, tačiau tikriausiai nerasime galinčiųjų atsisakyti pusės ar nors trečdalio turimo turto. Didesniems darbams reikia didesnių pinigų.

Audra milijonierių nesugraudino

Algimantas Petrauskas, VL skaitytojas iš Ukmergės

Neseniai Lietuvoje prašniokštė audra. Gaila buvo žiūrėti į dzūkų močiutes, kurios rypavo prie sumaitotų savo trobelių ir dejavo, kad iš pensijos nesutaupo kelių šimtų litų apdrausti savo namus. Tą pačią dieną per TV mačiau laidą, kurioje keli milijonieriai gyrėsi savo naujais daugiau nei milijoną litų kainuojančiais automobiliais.

Prieš penkerius metus cunamio nusiaubtoje Šri Lankoje apsilankęs lenktynininkas Michaelis Šumacheris be svarstymų nukentėjusiems žmonėms paaukojo 10 milijonų eurų. Lietuvoje, deja, prašniokštus audrai neatsirado nė vieno milijonieriaus, kuris būtų nukentėjusiems mūsų žmonėms paaukojęs nors kelis tūkstančius litų.