Gyvybės draudimo ir pensijų bendrovė „Aviva Lietuva" (AL) atnaujino šių metų Lietuvos ekonomikos prognozę. Anksčiau skelbusi pačią optimistiškiausią prognozę, kad šalies BVP šiemet kils net iki 8 proc., dabar ji mano, kad augimas bus santūresnis ir sieks 2,4 proc.

Pasak Arūno Rumsko, AL finansų direktoriaus, „gal tai nėra taip įspūdinga, tačiau toks augimas gana normalus". Jo teigimu, BVP pokytį buvo sudėtinga atspėti tiksliai. Teigiamų veiksnių įtaka buvo mažesnė nei tikėtasi, o neigiamų atsirado nemažai. Sparčiau augti ūkiui sutrukdė itin nelengva praėjusi žiema, neatsigaunantis verslo bei gyventojų kreditavimas ir neišjudėjęs daugiabučių renovavimas. Smūgį, ypač antrą ketvirtį, sudavė ir euro kurso nuopuolis. Kaip vieną pagrindinių ekonomikos atsigavimo požymių jis nurodo didėjantį šalies eksportą.

Kiti prognozuoja BVP šiemet kilsiant kukliau - 0,5-2,1 proc. Niūriausiai nusiteikęs bankas DnB NORD. Birželį jis paliko nepakeistą savo ankstesnę prognozę, kad Lietuvos ūkis šiemet smuks 1 proc.

"Savo prognozę jau pagerinome. Tačiau ji išlieka gan konservatyvi. Šiemet dar nesitikime, kad BVP kils, manome, kad augimas bus nulinis", - sako Jekaterina Rojaka, DnB NORD grupės vyriausioji ekonomistė. Pasak jos, gerų naujienų pastaruoju metu daugiau, bet ne tiek, kad galima būtų tikėtis, jog blogiausi laikai jau praėjo.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją