VLK pateikia statistika, kuri rodo, kad Lietuvoje mokamos 9 proc. PSD įmokos yra tokios ir Lenkijoje. Šie mokesčiai šiek tiek mažesni yra tik Austrijoje (7,5 proc.), Bulgarijoje (8 proc.), Vengrijoje (8,5 proc.), Makedonijoje (8,6 proc.).

Tuo tarpu didesnės nei Lietuvoje šios įmokos yra Rumunijoje (10,7 proc.), Kipre (12,6 proc.), Slovėnijoje (12,92 proc.), Estijoje (13 proc.), Čekijoje (13,5 proc.), Prancūzijoje (13,55 proc.), Vokietijoje (14,9 proc.), Bosnijoje ir Hercegovinoje (15 proc.), o Kroatijoje privalomojo sveikatos draudimo įmokos sudaro net 16 procentų darbo užmokesčio.

Kaip žinoma, nuo 2009 m. sausio už dirbančius asmenis „Sodrai“ mokamos 9 proc. (3 proc. – darbdavio ir 6 proc. – dirbančiojo) dydžio PSD įmokos nuo asmeniui apskaičiuotų pajamų, nuo kurių skaičiuojamos socialinio draudimo įmokos.

Anksčiau, iki 2009 m. sausio 1 d., šios privalomojo sveikatos draudimo įmokos susiklostydavo iš kiek kitokių dalių: į Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžetą Valstybinė mokesčių inspekcija pervesdavo 30 proc. priskaičiuoto gyventojų pajamų mokesčio, o iš „Sodrai“ tuomet mokamų įmokų į PSDF biudžetą patekdavo 3 proc. priskaičiuoto darbo užmokesčio dydžio privalomojo sveikatos draudimo įmokos.

Pasak VLK, darbdavio įmoka (procentais) už draudžiamuosius privalomuoju sveikatos draudimu nesikeitė, vidutinė tokia darbuotojo įmoka irgi iš esmės nepakito.

Tie, kurie PSD draudėsi savarankiškai, 2008 m. IV ketvirtį kiekvieną mėnesį turėjo sumokėti po 223 litus, o dabar kiekvieną metų mėnesį – po 72 litus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją