Atsakydamas į šiuos klausimus, psichoterapeutas Tomas Kajokas priminė, jog T. Cooko laikais britai bandė išvengti alkoholio importo, todėl buvo leidę visiems be jokio apribojimo gaminti alkoholį, tad šalyje labai išplito gėrimas.

„Kita vertus, reikia nepamiršti, kad su T. Cooko judėjimu beveik vienmetis Motiejaus Valančiaus blaivybės sąjūdis Lietuvoje, panašios idėjos plito ir kitose šalyse. Tačiau M. Valančius pasirinko kitą alternatyvą alkoholizmui – chorus, švietimą ir tautiškumą“, – lygino Vilniaus toksikologijos klinikos gydytojas.

Populiarino ekskursijas traukiniais

Istorikai masinio turizmo pradžia laiko 1841 metų liepos 5 dieną T. Cooko suorganizuotą parapijiečių išvyką į blaivybės šalininkų sambūrį Lafbore.

570 dvasininko suburtų bendraminčių keliavo traukiniu, pastorius ne tik surengė pačią kelionę, bet ir pasirūpino maitinimu, nakvyne, pramogomis, siekdamas parodyti, kad pasilinksminti galima ir be svaigalų.

Vėliau T. Cookas rengė ekskursijas traukiniais Anglijos varguomenei, vaikams ir darbininkams. Sulaukęs neįtikėtino susidomėjimo, nuo 1845 metų pradėjo organizuoti ir pirmąsias komercines keliones turistams. Pirmojoje pastoriaus surengtoje pramoginėje išvykoje dalyvavo 700 žmonių.

T. Cooko turizmo agentūros klientų skaičius augo. Dvasininkas pasirašinėjo sutartis su geležinkelių, transporto bendrovių, viešbučių, restoranų savininkais, pats asmeniškai sudarinėdavo maršrutus ir ieškodavo kelionių vadovų.

18 tūkst. žmonių pakvietė į kruizą Nilu

1851 metais verslas įgijo didesnį mastą – T. Cookas žmonėms pasiūlė kelionės paketą į Didžiąją Parodą Londone. Už penkis šilingus vienas asmuo galėjo ten nuvykti, pavalgyti ir gauti nakvynę. Turas susilaukė milžiniškos sėkmės – vien tik Jorkšyro gyventojams parduota virš 165 tūkst. bilietų.

Vėliau T. Cookas surengė panašią kelionę į parodą Paryžiuje. Klientams buvo pasiūlyta sutvarkyti pasus ir vizas, pasirūpinta vertėjo paslaugomis, transportu, maistu, nakvyne ir kelionių čekiais.

Netrukus T. Cooko bendrovė pasiūlė turistines keliones traukiniais į daugelį Europos šalių, o 1884 metais net 18 tūkstančių žmonių surengė kruizą Nilo upe.

Išdavė blaivybės idėją

Pasak psichoterapeuto T. Kajoko, dabar didžiulė Tomo Cooko vardo tarptautinė tarptautinė korporacija savo lėktuvuose, kruiziniuose laivuose nevengia alkoholio, tačiau parduoda jį pagal tos valstybės, kurios uoste sustoja laivas, įstatymus.

Jei sustojama JAV – alkoholis parduodamas nuo 21 metų, jei Europoje ar kitur, kur leidžiama alkoholį gerti jaunesniems, parduoda jaunesniems. Valstybėse, kur reikalingas tėvų sutikimas, iš alkoholį perkančių jaunuolių prašoma sutikimo.

„Taigi iš esmės T. Cooko blaivybės idėjos nebesilaikoma, iš rankų į rankas ėjusi kompanija naudojasi tik prekės ženklu tapusiu pastoriaus vardu“, – pripažino gydytojas.

Sovietmečiu alkoholikai buvo verčiami daryti pertraukas

Paklaustas, kodėl Lietuvoje laisvalaikis ir atostogos – dažnai tik proga laisviau išgerti, T. Kajokas atkreipė dėmesį į alkoholio gamintojų sukurtą mitą, kuriuo ilgus metus buvome klaidinami: neva, jei protingai gersi alkoholį, niekada netapsi nuo jo priklausomas.

„Tačiau, pagal biologinį priklausomybės mechanizmą, kiekvienas iš mūsų turime Dievo duotą alkoholio kiekį, kurį išgėręs tampi priklausomas. Vienam jis didesnis, kitam mažesnis, bet kadangi alkoholis tampa vis prieinamesnis ir siūlomas vis jaunesniems žmonėms, per 20 metų matome užaugusią kartą, kuri pradėjo gerti būdama 16-18 metų ir dabar jau patiria rimtų problemų“, - konstatavo psichoterapeutas.

Kalbėdamas apie sovietmetį, gydytojas priminė tuomet veikusius vadinamuosius gydymo ir darbo profilaktoriumus, į kuriuos kiekvienas nuolatos geriantis rizikuodavo pakliūti, todėl „prie Tarybų valdžios Korsakovo sindromas - itin sunkus alkoholio sukeliamas atminties sutrikimas, jau buvo išnykęs“.

„Dabar mes turime išaugusią kartą, kuri dėl liberalaus požiūrio į privatų gyvenimą, taip pat liberaliai vertina diena iš dienos besitęsiantį išgėrinėjimą. Prie Tarybų valdžios tokį žmogų vis viena būtų izoliavę, privertę gydytis, daryti pertraukas. Tai asmens laisvės suvaržymas, tačiau žmogus mažų mažiausiai būtų apsaugotas nuo Korsakovo psichozės, nes blaivybės pertraukos suteikia galimybę smegenims atsigauti. Mes gyvename labai keistu laiku, kai laisvė imta tapatinti su teise prasigerti iki silpnaprotystės ar mirties“, - atkreipė dėmesį gydytojas.

Atostogos – neribojamo greičio ruožas

T. Kajoko žodžiais, alkoholio netoleruojanti aplinka bet kurį žmogų skatina būti blaivesniu.

„Atostogas galima palyginti su gundančiu greičio ruožu. Jame nebėra greitį ribojančių ženklų, nėra krūmuose tykančių policininkų. Jei nesate greičio mėgėjas, tą atostogų ruožą įveiksite tuo pačiu tempu kaip ir kitas savo gyvenimo dienas. Sutuoktinio požiūris taip pat gali pristabdyti net ir didžiausią smarkuolį. Visgi, kartais prasimuša vaikiškumas kaip toje dainoje: „Vienas namuose aš darau ką noriu“.

„Atostogos yra kitoniško gyvenimo galimybė. Vieniems tai metas keliauti po pasaulį arba po knygas, žūklauti, kurti, kitiems - pagunda nevaržomai ir siautulingai lėbauti. Bandantieji tai suderinti, net ir išvykę atostogų, kartais taip ir neužmeta meškerės, nepanyra į jūrą ar neužsideda slidžių. Geriantieji kartais niūriai pajuokauja, jog išgėrimas tapo vienintelėmis prieinamomis atostogomis“, – sakė psichoterapeutas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją