"Kuo masiškiau nemokami mokesčiai, tuo mažiau pajėgumo turi valstybė sukontroliuoti padėtį. Rinka iškreipiama ir demoralizuojama, legaliai veikiančioms įmonėms vis sunkiau varžytis su mokesčių nemokančiai konkurentais", - kalba Giedrius Kadziauskas, Lietuvos laisvosios rinkos instituto viceprezidentas.

Kavinių ir restoranų, kurie manipuliuodami čekiais slepia nuo valstybės pajamas, skaičius auga.

Tai konstatuojanti Valstybinė mokesčių inspekcija ragina taisyti įstatymą, siūlydama griežtos atsakomybės dokumentais laikyti ne tik fiskalinius, bet ir išankstinius čekius.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija teigia, kad planuojama tvarka dar didesniu svoriu užgrius legaliai veikiančių kavinių pečius, o dirbančių šešėlyje net nepalies.

"Tie, kurie veikė šešėlyje ir sąskaitas rašė ranka - neliečiami. Parašė ant popieriuko, išmetė -ir viskas. Mums pikta, nes tokios įstaigos yra didžiausi mūsų konkurentai. Ir tie, kas sukčiauja, tikrai nesinaudoja įmantria įranga", - teigia Evalda Šiškauskienė, Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė.

Rūta Bilkštytė, mokesčių ekspertė, UAB "Fidexperta" savininkė, VŽ aiškina, kad jei mokesčių inspekcija neturi galimybės pamatyti išankstinių čekių, ji turi daug kitų svertų nustatyti, ar įmonė slepia pajamas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją