Pasak VMI atstovo Dariaus Butos, nuo šių metų sausio 1 dienos iki rugpjūčio 1 d. apie 116 tūkst. Lietuvos gyventojų, kurie teikė VMI deklaracijas, sumokėjo per 43,2 mln. litų PSD įmokų.

Dar per 2300 mokesčių mokėtojų, kuriems nereikėjo teikti VMI gyventojų pajamų deklaracijos, sumokėjo 1,1 mln. litų PSD įmokų už 2009 metus.

Palyginimui iki liepos 15-osios PSD įmokas buvo sumokėję apie 110 tūkst. gyventojų. Tad per dvi savaites valstybė atgavo 1,2 mln. Lt. Iš skolininkų sąrašų išbraukta dar apie 6000 žmonių.

„Tai, kad per dvi savaites sumokėta daugiau nei milijonas litų PSD įmokų, tik parodo, jog mokesčių mokėtojai savarankiškai moka privalomojo sveikatos draudimo įmokas, nes yra suinteresuoti gauti reikalingą gydymą. Vis girdime istorijų, kad žmogus, neapsidraudęs privalomuoju sveikatos draudimu, įvykus nelaimei turi mokėti milžiniškas sumas už gydymo paslaugas. Tai irgi skatina žmones susirūpinti savo ar savo artimųjų draustumu“, - DELFI teigė D. Buta.

Gyventojai valstybei dar yra skolingi 18,8 mln. Lt. Tiems, kurie mokesčio laiku nesumokėjo arba neatsidėjo, 180 dienų skaičiuojami delspinigiai – 0,04 proc. už kiekvieną pradelstą dieną.

Preliminariais duomenimis, apie 6,5 tūkst. mokesčių mokėtojų VMI leido atidėti PSD įmokų sumokėjimą.

16 tūkst. pranešė galutinai išvykę iš Lietuvos

D. Butos teigimu, šiuo metu VMI, bendradarbiaudama su Valstybine ligonių kasa (VLK), analizuoja mokesčių mokėtojų sąrašus, kurie 2009 metais nebuvo draudžiami privalomuoju sveikatos draudimu valstybės ir patys nemokėjo PSD įmokų.

Pagal VLK pateiktą informaciją, apie 40 tūkst. mokesčių mokėtojų papildomai buvo įrašyta į draudžiamųjų 2009 metais valstybės lėšomis sąrašą. Apie 16 tūkst. šalies gyventojų, VMI pateikdami pajamų deklaracijas pranešė, kad yra galutinai išvykę iš Lietuvos.

VMI išanalizavo 796 tūkst. gyventojų pajamų deklaracijų, pagal kurias nustatyta, kad 176 tūkst. gyventojų už 2009 metus turėjo sumokėti apie 94 mln. litų PSD įmokų. Dalis gyventojų PSD įmokas mokėjo 2009 metais, todėl pagal pateiktas deklaracijas šiemet už 2009 metus PSD įmokas turėjo sumokėti 112 tūkst. gyventojų. Bendra suma siekė 64 mln. litų.

Apie 37 tūkst. gyventojų gali susigrąžinti 5,7 mln. litų permokėtų PSD įmokų.

Sumaištis dėl PSD mokesčio kilo paaiškėjus, kad valstybei skolingi dešimtys tūkstančių žmonių, kurie nėra drausti, nedirba ir nėra registruoti Darbo biržoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)