Pernai grūdų ir kitų produktų eksportas pasiekė 11,4 mln. litų - buvo šešis kartus didesnis nei užpernai, kai tesiekė 1,9 mln. litų.

"Malsenai" praėję metai buvo sėkmingi - labai išaugo grūdų eksportas į Ukrainą, taip pat jų išvežta į Rumuniją, Latviją, daugiau miltų eksportuota į Baltijos šalis ir Moldovą", - sakė bendrovės generalinis direktorius Mindaugas Gedvilas.

Kvietinių miltų pardavimai 2003 metais pasiekė rekordinį kiekį - 61,8 tūkst. tonų. Jų parduota 24 proc. daugiau nei užpernai. Ruginių miltų pardavimai per metus išaugo nuo 9,8 tūkst. iki 21,5 tūkst. tonų.

Pernai vidutinė metinė kvietinių miltų kaina buvo 17 proc. mažesnė nei 2002 metais. Tam didžiausios įtakos turėjo metų pradžioje pradėjusi kristi kviečių kaina, taip pat sustiprėjusi malūnų konkurencija rinkoje. Paskutinį metų ketvirtį grūdų kainos staigiai kilo. Nuo derliaus nuėmimo pradžios iki gruodžio mėnesio superkamų kviečių kaina išaugo 40 proc., dėl to pašoko ir miltų kainos.

Pasak "Malsenos" vadovų, kol kas miltų kainų augimas dar nekompensavo išaugusios grūdų savikainos, be to, kviečių kainos kyla toliau.

"Prognozuojame, kad miltai dar brangs, o tai privers Lietuvos kepėjus kelti duonos bei pyrago gaminių kainas. Duonos kainos jau kilo Ukrainoje, Moldovoje, Rusijoje", - prognozuoja M. Gedvilas. Beje, duonos kainų didėjimo tendencija Lietuvoje jau jaučiama.

Kviečių ir kitų grūdinių kultūrų kainų kilimas yra susijęs su jų pokyčiais tarptautinėse ir ypač kaimyninėse - Ukrainos, Baltarusijos, Rusijos rinkose.

Nuo paruošų sezono pradžios Lietuva jau eksportavo apie 420 tūkst. tonų kviečių, arba pusę Lietuvoje išauginamų maistinių kviečių. Jei šis eksportas ir toliau nemažės, Lietuvos ir kitų Baltijos šalių malūnai gali būti priversti pradėti maistinių kviečių importą, nors importinių grūdų kainos ir yra didesnės nei Lietuvoje.

Dėl grūdų ir miltų kainų žirklių "Malsenos" pelnas pernai nepasiekė planuotos 3 mln. litų sumos. Preliminariais neaudituotais duomenimis, bendrovė pernai uždirbo 2,2 mln. litų grynojo pelno, arba 2,6 karto daugiau nei 2002 metais (851 tūkst. litų). Audituotus pelno duomenis planuojama paskelbti vasario viduryje.

Pernai "Malsena" užbaigė valdomo Vievio malūno rekonstrukciją ir pasirašė ilgalaikę miltų tiekimo sutartį su "Fazer", taip pat įsigijo Klausučių ir Pasvalio grūdų supirkimo punktus, pagerino laboratoriją Panevėžyje. Iš viso pernai į technologijas ir plėtrą "Malsena" investavo per 13 mln. litų.

Lietuvoje "Malsena" užima apie 40 proc. ruginių ir kvietinių miltų rinkos. Pagrindiniai jos užsakovai yra prekybos bendrovės "VP Market" bei "Sanitex", iš gamintojų - Kauno duonos kepykla "Fazer Gardėsis" bei "Vilniaus duona plius".

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją