Investuotojų asociacija praneša, kad jos ir investuotojų bendruomenę vienijančio portalo traders.lt suburta iniciatyvinė grupė praėjusią savaitę pasirašė jungtinės veiklos sutartį dėl bendro interesų gynimo „Lifosos“ privalomojo akcijų išpirkimo procese ir numatomų bylinėjimosi išlaidų pasidalijimo.

Teisines paslaugas smulkiesiems akcininkams ginče dėl „Lifosos“ akcijų kainos teiks advokatų kontora „AAA Baltic Service Company“, atstovavusi smulkųjį akcininką vienintelėje pergale pasibaigusioje analogiškoje byloje dėl SEB banko akcijų išpirkimo.

„Į Investuotojų asociaciją kreipėsi nemažai „Lifosos“ akcininkų, tvirtinančių, kad akcijos nusavinamos per pigiai ir jų teisinga kaina didesnė nei 47 litai. Tačiau didžioji dalis akcininkų yra smulkūs ir negali vieni finansuoti brangaus bylinėjimosi, todėl nuspręsta vienytis ir bandyti gintis kartu. Dabar proceso sėkmė priklauso tik nuo pačių „Lifosos“ akcininkų, nes akcijų supirkimo kaina bus ginčijama tik tuomet, jei prie iniciatyvos prisidės gerokai daugiau smulkiųjų akcininkų“, - sakė Investuotojų asociacijos valdybos pirmininkas Tomas Pilipavičius.

Šiuo metu prie jungtinės veiklos sutarties dėl „Lifosos“ akcijų nusavinimo yra prisijungę smulkieji akcininkai, valdantys daugiau kaip 51 tūkst. vienetų akcijų. Smulkiesiems akcininkams prie išlaidų finansavimo siūloma prisidėti įmokant po 1 litą nuo privalomojo išpirkimo metu parduotų „Lifosos“ akcijų.

„Lietuvoje tai pirmasis smulkiųjų akcininkų bandymas vienytis dėl biržoje kotiruojamos bendrovės akcijų privalomojo išpirkimo kainos. Tikimės, kad „Lifosos“ akcininkams pavyks susiburti ir bendromis pastangomis iškovoti teisingą akcijų išpirkimo kainą“, - sakė „AAA Baltic Service Company“ advokatė Daiva Ušinskaitė-Filonovienė.

Investuotojų asociacija anksčiau yra skelbusi, kad „Eurochem“ pasiūlyta kaina yra per maža ir turėtų būti mažiausiai trečdaliu didesnė. Teisingą akcijų išpirkimo kainą nustato teismas.

„Pagrindinio akcininko pasiūlyta akcijų supirkimo kaina daugeliui buvo nemaloni staigmena, juo labiau, kad kaip tik šiuo metu trąšų rinka atsigauna ir bendrovės veiklos rezultatai yra ženkliai pagerėję. Atsižvelgdami į portale besilankančių investuotojų iniciatyvą ir raginimus, kreipėmės į Investuotojų asociaciją su prašymu padėti ginti smulkiųjų investuotojų interesus“- sakė portalo traders.lt vadovas Saulius Radauskas.

„Eurochem“, remdamasi nekilnojamojo turto paslaugų bendrovės „Colliers International Advisors“ vertinimu, yra pradėjusi „Lifosos“ akcijų privalomojo išpirkimo procedūrą po 47 litus už akciją, o visa bendrovė įvertinta 988 mln. litų. Atsižvelgiant į „Lifosos“ turimus pinigus ir suteiktas paskolas, siekiančius 373 mln. litų, bendrovės verslas įvertintas tik 615 mln. litų. Per pastaruosius penkerius metus „Lifosos“ grynasis pelnas vidutiniškai siekė 110 mln. litų.

„Lifosos“ smulkiesiems akcininkams priklausė apie 4 proc. bendrovės akcijų, kurios išpirkimo kaina įvertintos beveik 40 mln. litų.
Investuotojai, norintys prisidėti prie proceso finansavimo, daugiau informacijos gali rasti Investuotojų asociacijos tinklalapyje www.investuotoju.lt.

2009 metais įsteigta Investuotojų asociacija užsiima smulkiųjų investuotojų teisių gynimu bei atstovavimu, taip pat organizuoja įvairius renginius, kuriais siekiama ugdyti investuotojų kompetenciją ir suvokimą apie finansų rinkas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją