Maisto pramonėje dirbantys verslininkai tikino, jog pastaruoju metu rinkoje vyrauja įtampa – dėl neregėtų karščių ir potvynių pasaulyje planuojamas itin prastas grūdų derlius. Dėl to turėtų gerokai pabrangti iš jų pagaminta žaliava, o tai turės įtakos ir daugelio maisto produktų kainoms.

Gamintojai tikino, jog dėl grūdų stygiaus pabrangs ne tik duonos, bet ir pieno, mėsos gaminiai.

"Nors paprastiems žmonėms atrodo, jog grūdai nesusiję nei su pieno, nei su mėsos produkcija, tačiau tai netiesa. Grūdai lemia visą rinką. Iš jų gaminamas pašaras, kuriuo šeriami gyvuliai. Jei jis pabrangs, gerokai išaugs verslininkų išlaidos, o tai, žinoma, atsilieps galutiniam vartotojui – pirkėjui", – komentavo asociacijos "Lietuvos maisto pramonė" direktorė Irena Pilipienė.

Pasak I.Pilipienės, kol kas nuspėti, kiek brangs ir ar apskritai brangs žaliava, sudėtinga – tai paaiškės tik tuomet, kai bus nuimtas paskutinis grūdų derlius.

Lietuvos mėsos perdirbėjų asociacijos tarybos pirmininkas Remigijus Petraitis neabejoja, jog šiuo metu rinkoje panika dėl galimo maisto produktų brangimo sėjama specialiai. Tuo neva naudojasi verslininkai, kurie siekia ateityje iš to pasipelnyti, rašo „Klaipėda“.

"Jeigu rinka nepanikuotų, tai ir kainos nedidėtų. Šių metų derliaus dar nenaudojame, tačiau jau pastebėjau, kad parduotuvėse pradėjo brangti kruopos, nors tam pagrindo nėra. Tai yra psichologinė įtaka – visi kalba, kad maistas brangs tam, kad realiai jį galėtų pabranginti", – įsitikinęs R.Petraitis.

Grūdų augintojų asociacijos pirmininkas Romas Majauskas sako, kad grūdų maisto pramonė pritrūkti neturėtų – jų bus importuota iš kitų šalių. Tačiau jie bus kur kas brangesni.

Spėjama, kad viena tona grūdų šiemet kainuos apie 700–800 litų. Pernai dėl gausaus derliaus jų kaina siekė 400 litų už toną.

R.Majauskas patikino, jog panašių situacijų, kai derlius buvo prastas, yra buvę ne kartą, tačiau tokios panikos rinkoje, kokia yra šiemet, dar nebuvo.

Jis įsitikinęs, jog verslas reaguoja per jautriai. Prieš kelerius metus grūdai, anot jo, kainavo dar brangiau, tačiau apie ženklų visų maisto produktų brangimą tuomet niekas nekalbėjo.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją