Nors Vyriausybė jau keičia plokštelę ir nebežada naujų netikėtumų mokesčių sistemoje, verslas ilgai neužmirš kiaulės, kurią ši jam pakišo 2008-ųjų pabaigoje. Tuomet įvykdytos vadinamosios naktinės mokesčių reformos ir vėlesnių teisės aktų pakeitimų rezultatas buvo priešingas nei tikėjosi valdžia – mokesčių 2009 m., palyginti su 2008 m. ar 2007 m., surinkta gerokai mažiau, o pasitikėjimas valstybe smarkiai sumenko.

Statistikos departamento ir Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, maždaug nuo 2002 m. daugelis verslo sričių skaidrėjo. Tačiau nuo praėjusių metų pradžios, kai įsigaliojo nauja mokesčių sistema, didelė dalis smulkiojo verslo pasuko į šešėlį. Kiti išvyko į užsienį ir nusprendė kurti verslą svečiose šalyse.

"Kai 2008 m. gruodį buvo daroma ta mokesčių reforma, pridaryta daug klaidų. Galima sakyti, kad sąlygos, palankios kontroliuojančiosioms bendrovėms, buvo iš viso panaikintos. Dabar jau beveik viskas yra atkurta. Advokatų kontoros LAWIN teigimu, Lietuva vėl yra trečioje vietoje Europoje pagal patrauklumą kontroliuojančiosioms bendrovėms. Vienintelis likęs kritikuotinas dalykas, tai "Sodros" sistema, įmokų viršutinių ribų nebuvimas. Tačiau verslui, matyt, neramu, kad valdžia gali vėl ką nors iškrėsti. Stabilumas kartais yra svarbiau negu mokesčių dydis", – sakė asociacijos "Investors forum" direktorė Rūta Skyrienė.

Spaudoje ir interneto puslapiuose nesunku rasti istorijų apie emigravusius ir autoservisą Prancūzijoje ar parduotuvę Didžiojoje Britanijoje atidariusius tautiečius. Tačiau didesnės verslo įmonės taip pat ieško patikimesnių šalių nei Lietuva. Vėl populiarėja išskirtines mokesčių lengvatas siūlančios šalys, dar vadinamos mokesčių rojais, ir užsienyje registruotos kontroliuojančiosios bendrovės.

Bene žinomiausias emigrantas – bendrovė "Akropolis", rašo „Vilniaus diena“. "Vilniaus prekyba" (VP), Registrų centro duomenimis, paskutinėmis liepos savaitėmis baigė reorganizuoti prekybos ir pramogų centrus Lietuvoje bei užsienyje valdančią bendrovę "Akropolis". Per reorganizaciją sukurta atskira įmonė "Akropolis Group" ir planuojamo statyti naujo prekybos centro įmonė "Geležinio vilko projektas". Pats "Akropolis" tapo įmone "Nikola Mushanov projektas" – ji pavadinta projekto Bulgarijoje vardu.

Visas "Geležinio vilko projekto" akcijas ir 49 proc. "Akropolis Group" akcijų valdo Nyderlandų bendrovė "Akropolis Real Estate", o kontrolinį 51 proc. "Akropolio Group" akcijų paketą – Maltos "Relvit".

Pasak "Vilniaus prekybos" direktorės Dianos Dominienės, visa tai buvo padaryta siekiant sumažinti ir išskaidyti riziką, kad paslydus vienai įmonei, nenukentėtų kitos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją