Pasak "Klevo lapo" generalinio direktoriaus Vytauto Kabailos, "Mažeikių nafta" su bendrovėmis "Lukoil Baltija", "Uotas", "Pakrijas", "Vaizga" ir "Statoil Lietuva" yra pasirašiusi kartelinius susitarimus, taip pat suteikia išskirtines sąlygas įmonėms "Shell Lietuva", "Neste Lietuva" ir "Hydro Texaco". V.Kabailos teigimu, visos šios įmonės 2000 metais pirkdamos iš "Mažeikių naftos" produkciją gaudavo 120 litų už toną (9 centų už litrą) nuolaidas.

Konkurencijos taryba, ištyrusi šalies degalų rinką, gegužės viduryje nubaudė "Mažeikių naftą" ir penkias naftos produktais prekiaujančias bendroves už susitarimus neimportuoti degalų į Lietuvą.

Taryba nustatė, kad degalų prekybos bendrovės, pasirašydamos sutartis su "Mažeikių nafta", įsipareigojo neimportuoti ir nepirkti degalų iš kitų importuotojų, išskyrus tuos atvejus, kai "Mažeikių nafta" neturi galimybės parduoti šių naftos produktų. Šie draudžiami susitarimai labai apribojo kitų naftos produktų gamintojų įėjimo į Lietuvos rinką bei platinimo joje galimybes ir sumažino konkurenciją.

Pasak V.Kabailos, 2000 metais "Mažeikių nafta" perdirbo ir pardavė 4,9 mln. tonų naftos produktų ir patyrė 213 mln. litų nuostolių, o tolesne šių produktų prekyba užsiimančios įmonės, nupirkusios ir pardavusios tik 0,75 mln. tonų naftos produktų, uždirbo 97,5 mln. litų pelno.

"Mažeikių nafta" suteikia 100-180 litų nuolaidas minėtoms įmonėms, kurios dėl to uždirba milijoninius pelnus, o pati "Mažeikių nafta" dirba nuostolingai. Kur logika? Matyt, dalis pinigų nusėda korumpuotų teisėsaugos pareigūnų kišenėse", - spaudos konferencijoje pirmadienį svarstė V.Kabaila.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją