Svarbiausi įstatymai, numatantys nemažų permainų tiek stambiam, tiek vidutiniam, tiek smulkiajam verslui, - tai naujos redakcijos Pridėtinės vertės mokesčio įstatymas ir dabar Seime svarstomas Pelno mokesčio įstatymo pakeitimas, dėl neribotos civilinės atsakomybės juridinių asmenų tam tikro neapmokestinamo minimumo mokant pelno mokestį.

Pasak finansų viceministro Vito Vasiliausko, naujos redakcijos Pridėtinės vertės mokesčio įstatymo priėmimas pirmiausia siejamas su mūsų netiesioginiu mokesčių derinimu prie Europos Sąjungos teisės reikalavimų ir jų pritaikymu dirbti bendros rinkos sąlygomis.

Kaip teigiamus pokyčius, priėmus minėtąjį įstatymą, viceministras išskyrė tai, kad mūsų mokesčių sistema bus įtraukta į bendrą Europos ekonominę erdvę ir taip pritaikyta dirbti bendros rinkos sąlygomis.

Kartu, V. Vasiliausko nuomone, savaime suprantama tampa tai, kad derinantis prie ES teisės standartų neišvengiamai padaugės tam tikrų apskaitos dalykų.

"Sudėtingesnės tampa PVM deklaracijos tiems ūkio subjektams, kurie turės santykių su Europos Sąjungos valstybėmis. Bet iš kitos pusės, naujas PVM įstatymas leis taupyti apyvartines lėšas. Sakykime, nebelieka importo PVM, jeigu kalbame apie prekių įvežimą iš Sąjungos valstybių", - sakė V. Vasiliauskas.

Parlamentarų svarstomos Pelno mokesčio įstatymo pataisos numato suteikti pelno mokesčio lengvatą neribotos civilinės atsakomybės juridiniams asmenims, neapmokestinant pirmųjų 22,5 tūkst. litų.

Kalbėdamas apie jas, finansų viceministras vylėsi, kad šioms įstatymo pataisas reglamentuojančioms nuostatoms, kurios prisidės prie didesnės verslo plėtros, bus pritarta.

Minėtieji įstatymai turi būti priimti iki gegužės 1 dienos.

Nemažų pokyčių numato ir kredito unijų įstatymo projektas. Pagal dabar galiojantį įstatymą kredito unijoms nenumatyti jokie apribojimai paskolų teikimo terminui. Parengtame projekte kredito unijoms atsiranda apribojimas, pagal kurį paskolos galės būti teikiamos ne ilgesniam kaip dvejų metų laikui.

Taip pat artimiausiu metu ketinama priimti naują Alkoholio kontrolės įstatymą, kuriuo numatoma uždrausti vartoti alkoholinius gėrimus viešosiose vietose. Naftos produktų ir naftos valstybės atsargų įstatymo pakeitimais siekiama pakeisti atsargų kaupimo tvarką. Tad naftos produktai mažmeninėje prekyboje turėtų atpigti iki 6 ct.

Pirmadienį po pietų parlamentarai rinksis į nenumatytą Seimo posėdį, kuriame toliau bus svarstomi eurointegracinių įstatymų projektai.

Sausio 13 d. Seime numatyta surengti iškilmingą posėdį, kuriame tradiciškai bus pagerbti Laisvės gynėjai.

Eilinis Seimo plenarinis posėdis planuojamas sausio 15 d.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją