Valdininkai skaičiuoja, kad už tokį pirkinį tektų pakloti ne vieną milijoną litų.
Pasak Panevėžio vicemerės Gemos Umbrasienės, teisės aktai numato savivaldybėms galimybę iš privačių rankų išpirkti infrastruktūros tinklus, bet neįpareigoja.

„Gerai, kad privatūs subjektai investuoja ir tokius tinklus įrengia, tačiau Savivaldybė visų pirma turi būti tikra, kad tie tinklai reikalingi visuomenės poreikiams, be to, jiems išpirkti reikia turėti ir pinigų“, – teigė G.Umbrasienė.
Pasak jos, „Ogmios“ siūlomas pirkinys Savivaldybei atsieitų kelis milijonus litų. Šiuo metu pačios Savivaldybės skola siekia 79 mln. litų.

Įžvelgia kainų augimą

Nors Savivaldybė iš „Ogmios Real Estate“ sulaukė jau ne vieno raginimo pirkti jos įrengtus tinklus, tačiau verslininkams atverti miesto piniginės neskubama.
Vicemerės nuomone, kadangi įsigyti tinklai padidintų „Aukštaitijos vandenų“ įstatinį kapitalą, gali tekti kelti geriamojo vandens kainas.

„Išpirktus tinklus reikėtų prižiūrėti. Tai pareikalautų papildomų išlaidų. Jei nupirktas turtas „Aukštaitijos vandenims“ neatneš naujų pajamų, logiška, kad už jį sumokėta kaina vėl kristų ant vandens vartotojų pečių“, – svarstė G.Umbrasienė.

Atsargiai verslininkų prašymą vertinanti vicemerė teigia esanti nustebinta geriamojo vandens tiekėjos bendrovės „Aukštaitijos vandenys“ pozicija. Savivaldybei pateiktame rašte ji ragina ieškoti pinigų tinklams iš „Ogmios Real Estate“ pirkti.

„Mane stebina šitokie skuboti veiksmai. Mes į verslininkus negalime žiūrėti priešiškai, jie visada rizikuoja savo pinigais. „Ogmios“ rengė inžinerinius tinklus, nes kūrė didžiulį „Babilono“ projektą. Neatmetu, kad Savivaldybė su verslininkais šioje srityje gali tapti partneriais, bet reikia įvertinti dabartinį laikotarpį ir finansines galimybes“, – pripažįsta mero pavaduotoja.

Gyventojams gresia troškulys

„Aukštaitijos vandenų“ generalinis direktorius Rimantas Liepa tikina, kad verslininkų siūlomas pirkinys Savivaldybei nebūtų neįkandamas.

„Įstatymai numato, kad tinklai, kurie reikalingi gyventojams, turi būti išperkami iš bet ko, kieno nuosavybė jie yra. Nieko naujo čia nėra. Dujininkai ir elektrikai seniai tą daro. Iš vienuolikos verslininkų siūlomų pirkti objektų mes išrinkome tik du, reikalingus viešajam interesui. Nereikia gąsdinti žmonių, kad jie milijonus kainuotų. Tarp jų atstumas mažas, vienas nuo kito vos per 200 metrų“, – didelių investicijų neįžvelgia R.Liepa.

Kiek iš tiesų atsieis pirkinys, iki rugsėjo turėtų žodį tarti pasamdyti nepriklausomi turto vertintojai.
R.Liepos nuomone, dabar nesuradus lėšų pirkiniui, ateityje jis Savivaldybei gali kainuoti kur kas daugiau.

Direktoriaus teigimu, neišpirkus iš „Ogmios“ geriamojo vandens ir nuotekų tvarkymo tinklų, „Aukštaitijos vandenys“ turėtų problemų su Europos Sąjungos parama.

„Ogmios Real Estate“ neleidus prie savo tinklų prisijungti, mes ten negalėsime tiekti gyventojams vandens. Tuomet priklausysime tik nuo verslininkų geros valios. Jeigu jie savo tinklais vis dėlto mums leis tiekti vandenį, turėsime mokėti nuomą. Vienaip ar kitaip tai kainuos, tik nuoma atsieis dar brangiau“, – mano R.Liepa.

Kokių tikslų turi Savivaldybę prašymais atakuojanti bendrovė, iš jos atstovų išgirsti nepavyko. Pažadėjęs telefonu atsakyti į klausimus „Ogmios“ valdybos pirmininkas ir „Ogmios Real Estate“ direktorius Arūnas Žemaitis dingo kaip į vandenį.