Savo rašte V. Martišauskas akcentavo, jog Vyriausybė nepagrįstai panaikino galiojusią tvarką, leidusią lengvatiniais akcizo tarifais apmokestinamus degalus įsigyti ne tik iš sandėlių, bet ir iš kitų, specialius leidimus turinčių, įmonių. Galiojusi tvarka leido ūkininkams įsigyti degalus, kurie buvo tiesiogiai jiems pristatomi mobiliomis talpyklomis, ir todėl, Seimo nario manymu, neturėjo būti keičiama ir šiemet.

Finansų viceministras Vitas Vasiliauskas Eltai teigė, kad tokios tvarkos niekada ir nebuvo. "Čia, matyt, yra paniojami keli dalykai. Iki sausio 1 d. niekada nebuvo prekiaujama dažytu gazoliu, skirtu žemės ūkiui. Visą laiką tvarka buvo paprasta: gazoliu buvo prekiaujama normaliomis kainomis, ir akcizas tiesiog grąžinamas ūkininkui. Esminis skirtumas yra tas, kad po sausio 1 d. ūkininkas jau iš karto įsigyja dyzeliną be akcizo", - sakė finansų viceministras.

Tad V. Vasiliausko manymu, visiškai natūralu, kad kontrolės sumetimais lengvatinio dyzelino įsigijimas yra kitoks negu nelengvatinio.

Dabartinės licencijavimo taisyklės, kurias yra patvirtinusi Vyriausybė, ir kurių rengėja yra Ūkio ministerija, numato, kad išvežioti spalvotą dyzeliną ūkio subjektams, tarp jų ir ūkininkams, gali didmenininkai, t. y. tiktai įmonės, turinčios didmeninės prekybos licencijas. Mažmenines prekybos licencijas turinčios įmonės tokios teisės neturi.

"Tokios įmonės didmenininkės, kaip "LUKoil", "Statoil", "Mažeikių nafta", prie dabartinės licencijavimo tvarkos iš principo galėtų teikti tokią paslaugą. Kiek aš žinau, "LUKoil" yra paskelbęs, kad jis tokią paslaugą teiks - automobiliais išvežios iki konkrečių ūkininkų arba ūkio subjektų, pvz., žemės ūkio bendrovių, tą dažytą dyzeliną. Bet, be jokios abejonės, pagrindinė prekiavimo forma, matyt, ir bus kolonėlės", - teigė V. Vasiliauskas.

Prekiautojai degalais, numatantys prekiauti gazoliu, skirtu naudoti žemės ūkyje ir žuvininkystėje, besirengdami naujai prekybos tvarkai patyrė nemažai išlaidų įrengdami degalinėse reikalingas papildomas talpyklas bei atlikdami kitus būtinus darbus. Taip pat nemažai vargo joms atsiėjo biurokratinių formalumų tvarkymas registruojant akcizinius sandėlius, skirtus prekybai gazoliais.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos (LNPPĮA) prezidentas Mindaugas Palijanskas stebisi labai pavėluota Seimo nario reakcija į naująją tvarką. Jo teigimu, minimi Vyriausybės nutarimai buvo priimti po ilgų diskusijų su prekiautojais degalais bei žemdirbiais ir "Valstybės žiniose" paskelbti dar praėjusių metų pradžioje. Nauja tvarka ne kartą buvo aptariama ir Seimo Kaimo reikalų komitete. Šias nuostatas visus metus žinojo ir prekiautojai degalais, ir žemdirbiai.

Asociacijos prezidentas atkreipė dėmesį į tai, kad nauja tvarka buvo nustatyta iš esmės atsižvelgiant į pačių žemdirbių norus iš karto pirkti dyzelinius degalus be akcizo ir tokiu būdu išvengti piniginių lėšų įšaldymo bei biurokratinės mokesčio permokos susigrąžinimo.

M. Palijansko nuomone, susipažinus su viešai išplatinta informacija apie Seimo nario pasiūlymus, susidaro įspūdis, kad V. Martišauskas nėra nors kiek išsamiau susipažinęs su nauja tvarka arba buvo dezinformuotas.

Degalų prekybos bendrovės "LUKoil Baltija" atstovas Romas Turlinskas nurodė, kad bendrovė, kaip ir kitos įmonės, numačiusios prekiauti gazoliu, skirtu naudoti žemės ūkyje ir žuvininkystėje, atliko nemažai darbų besirengdama naujai tvarkai. Šis pasirengimas sąlygojo nemažas papildomas finansines išlaidas. Todėl, bendrovės nuomone, tokie staigūs siūlymai atsisakyti naujos tvarkos yra visiškai nepriimtini.

Bendrovės atstovo teigimu, parlamentaro pareiškime pateikiama aiškiai klaidinga informacija, jog Šilutės savivaldybėje nėra nė vieno akcizais apmokestinamo prekių sandėlio, kuris galėtų vykdyti prekybą akcizu neapmokestinamais degalais. Tokių sandėlių Šilutėje buvo įregistruota jau pernai.

Tai patvirtino ir finansų viceministras, Valstybinės mokesčių inspekcijos interneto tinklapyje paskelbtų minėtųjų sandėlių sąraše Šilutės rajone radęs bent 3 kolonėles, galėsiančias prekiauti dažytu dyzelinu.

Savo pareiškime V. Martišauskas teigė, kad tokių kolonėlių Šilutės rajone, kur jis yra išrinktas, nėra.

"Įsteigti tokį sandėlį tvarka yra paprasta. Kolonėlė turi turėti atskirą konteinerį būtent dažytam gazoliui laikyti ir atskirą fiskalinį kasos aparatą", sakė V. Vasiliauskas.

Bendrovės "LUKoil" atstovo nuomone, iš viso Lietuvoje veiks apie 80 mažmeninių akcizinių sandėlių, užsiimsiančių prekyba akcizu neapmokestinamais degalais. Tai leis be didesnių problemų aprūpinti žemdirbius degalais. Taip pat nauja tvarka nenumato jokių draudimų iš akcizinių sandėlių, įsteigtų tuo tikslu, gabenti degalus tiesiai ūkininkams, kas buvo daroma ir iki šiol.

Žemdirbiai, pateikę Valstybinės mokesčių inspekcijos išduotą kortelę, degalinėse galės įsigyti žymėto dyzelinio kuro be akcizo.

Daugiau informacijos apie Valstybinės mokesčių inspekcijos prie Finansų ministerijos išduotus leidimus steigti akcizais apmokestinamų prekių sandėlius, kuriuose bus prekiaujama žymėtu gazoliu žemės ūkiui ir žuvininkystei, galima rasti interneto svetainėje www.vmi.lt.

Nustatyta tvarka registruotas žemės ūkio veiklos subjektas, norintis gauti kortelę, leidžiančią pirkti dyzelinius degalus be akcizo, turi kreiptis į Valstybinės mokesčių inspekcijos rajono, kurio teritorijoje jis registruotas, skyrių ir pateikti iš savivaldybės gautą pažymą apie deklaruotą pasėlių plotą bei ūkininko ūkio ar įmonės registravimo pažymėjimą.

Ūkininkai per vienerius kalendorinius metus gali įsigyti iki 120 litrų gazolio be akcizo vienam pernai deklaruotam žemės ūkio naudmenų hektarui bei 275 litrų tonai sugautų ir realizuotų žuvų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją