Prisiduria prie pensijos

Nuo pat ryto kaitinant saulei savaitgalį daugelis panevėžiečių traukė prie vandens, tačiau atkakliausieji vilkosi ilgarankovius nertinius, movėsi ilgas kelnes, avėsi guminius ar ilgaaulius batus ir nuo ankstyvo ryto traukė į mišką rinkti mėlynių – kas parduoti, o kas šeimynai gardžiuotis. Tiesa, termometro gyvsidabrio stulpeliui peršokus 30 laipsnių ribą tokių atkaklių uogautojų nebuvo daug – teko paieškoti.

Žaliosios girioje pakelėje sutikta panevėžietė Genutė, įraudusi nuo karščio, braukė nuo kaktos prakaitą ir tvirtino bijanti dėl sveikatos – juk šitaip karšta. Tačiau neturinti iš ko rinktis: moteris pripažino, kad reikia pinigų.

„Toks gyvenimas. Reikia pavalgyti, dar sumoku už butą – nė kiek skolos neturiu! Bet nekas iš pensijos telieka...“ – atvirai dėstė.

Tad kai atsiranda, kas pavėžina, ponia Genutė važiuoja į Žaliąją uogauti. Taip daranti jau antrus metus. Per keletą valandų prisirenka apie 3,5–4 litrus mėlynių, vėliau jas parduoda viename miesto turgelių. Žmonės noriai perka ir už litrą moka 6,5–7 litus. Per dieną tokiu būdu pensininkė užsidirba apie 30 litų ir teigia esanti tuo patenkinta.

„Renku mėlynes – kitų uogų dar nėra. Prinoks bruknės, spanguolės, rinksiu jas. Aviečių nebebus, arba aš neužeinu“, – pasakojo ponia Genutė.

Moters teigimu, mėlynių iš pradžių buvo daug, bet dabar jos jau išrinktos, tad norint prisirinkti litrą tenka ilgiau pavaikščioti.

„Litrą pririnkau per pusantros valandos. Ir lakstai lakstai. Va, pamačiau uogienojus po medeliu, bet netyčia įbridau į vandenį“, – noriai šnekėjo panevėžietė.

Atvažiavusi maždaug nuo septintos ryto, moteris po dešimtos buvo prisirinkusi beveik 3 litrus uogų. Tiesa, kažkokių specialių vietų teigė nežinanti – tiesiog sustojanti atsitiktinai užmatytuose uogienojuose.

Mašalai negailestingi

Vargina ne tik karštis, bet ir kraujasiurbiai. Nors uodų apmažėjo, vos tik atidarius automobilio dureles vidun priskrenda būrys aklių.

Panevėžietė Rita, į mišką atvykusi automobiliu, teigė, jog saulei kylant vis aukščiau rengiasi važiuoti namo – kad nepervargtų. Mat įdienojus darosi vis sunkiau iškęsti ne vien karštį, bet ir vabzdžių puolimą – jokie atbaidantys purškalai nepadeda.

Moteris pasakojo per maždaug porą valandų prisirinkusi apie porą litrų mėlynių. Toje vietoje, kur ji buvo sustojusi, uogų nebuvo labai daug, bet norint prisirinkti galima. Ji pati šeštadienį teigė neskubėjusi rinkti uogų.

„Tai kaip pramoga: kai laiko turiu, atvažiuoju, paslampinėju po mišką“, – šypsojosi ponia Rita.
Šiemet ji mėlyniauti buvo atvažiavusi jau trečią kartą, tad tiek, kiek prisirinko, jos teigimu, užteks – uogienės jau turi išsivirusi. „Suvalgysim su šeima“, – džiaugėsi.

Panevėžiečiai Virginija ir Stasys į Žaliąją atvyko ankstyvą rytą – iš namų išvažiavo apie šeštą valandą. Uogauti šiemet jie išsirengė pirmą kartą, ir ne veltui – prisirinko apie 7 litrus mėlynių ir dar voveraičių rado tiek, kad grybienei užteks.

„Viskas gerai, tik karšta darosi – nebemalonu, ir labai puola vabzdžiai“, – guodėsi ponia Virginija.
„Kai tik atvažiavome, automobilį aplipo kaip spiečius“, – pasakojo ir ponas Stasys. Nors atsivežė vabzdžius atbaidančių purškalų, nuo aklių išgelbėjo liaudiška priemonė – actas.

Vietoj grybų – uogos

Abu panevėžiečiai pasakojo ypatingų vietų girioje nežinantys, tiesiog kaip ir kiti kalbinti pašnekovai – stoję ten, kur pamatę uogienojus. Tačiau, Virginijos ir Stasio manymu, šiemet uogų yra užtektinai. Jie ir patys net ir nesiversdami per galvą prisiuogavę nemažai.
Ponia Virginija sakė iš uogų uogienės nevirsianti – gaila.

„Šaldysiu. Gaila gadinti gerą daiktą. Be to, palepinsime šeimyną – valgysime su pienu“, – pasakojo moteris.

Kartu teigė, kad greičiausiai nebevažiuos mėlyniauti – tik grybauti. Tačiau planai dėl gamtos pokštų gali ir pasikeisti.

„Nebent grybaudami aptiksime labai daug uogų. Mums pernai taip buvo: grybavome, bet užėjome tiek mėlynių, kad net mėlyna. Kaip jas paliksi!“ – šypsojosi prisiminusi.

Centrinėje miesto turgavietėje sekmadienį daugelis prekiautojų litrą mėlynių pardavinėjo po 8 litus. Pastebima, kad šiemet uogų yra, bet ne tiek daug kaip praėjusiais metais. Be to, šiemet uogos, o kartu ir grybai pradėjo augti anksčiau – maždaug birželio viduryje.