Rusai apsidraudė

Kaip “Kauno dienai” sakė UAB “Dujotekana” generalinis direktorius Raimundas Paliukas, praėjusią savaitę Maskvoje dvi dienas vyko palyginti atkaklios derybos su “Gazprom” dėl dujų pardavimo kainos ir kvotų 2004-aisiais. “Gazprom” jau prieš derybas buvo pranešusi apie ketinimus kainą padidinti 6 doleriais.

“Derybų rezultatai yra geresni nei buvo galima tikėtis. Nors “Gazprom”, kaip ir buvau prognozavęs, padidino dujų pardavimo kainą, tačiau dvigubai mažiau nei buvo skelbta derybų pradžioje”, - sakė R.Paliukas.

Šią savaitę “Dujotekana” pasirašinėja dujų pardavimo sutartis pirmajam kitų metų pusmečiui po 309 Lt už 1000 kub. m. Beje, pernai dujų kaina siekė 326 Lt.

Tiesa, “Dujotekana” ir “Gazprom” numatė sutarties sąlygų pakeitimo galimybes.

“Rusai pasiliko galimybę įvertinti energetikos pokyčius Europos ir Lietuvos rinkose - po pusmečio tikslinti sutarties sąlygas”, - sakė R.Paliukas.

Euras išstumia dolerį

“Dujotekana” generalinis direktorius R.Paliukas vakar “Kauno dienai" sakė, kad bendrovė nusprendė vienašališkai visiems dujų vartotojams sumažinti dujų pardavimo kainas vienu litu už tūkstantį kubų, palyginti su kaina vidaus rinkoje antrąjį šių metų pusmetį.

“Kol kas dolerio vertė krenta, tačiau taip elgdamiesi rizikuojame”, - aiškino R.Paliukas.

Dolerio kritimas kenkia ir Rusijos ekonomikai. Šįmet Rusijos vyriausybė kaip niekada anksčiau rimtai svarstė galimybes keisti atsiskaitymų valiutą, t.y. atsisakyti nuvertėjančio dolerio, tačiau sprendimas nepriimtas.

Estija jau dabar su Rusija atsiskaito eurais, o latviai ir lietuviai - doleriais. Pasak R.Paliuko, tikėtina, kad kitąmet ir Lietuva pasirinks atsiskaitymus eurais.

Kvotų rokiruotė

Jeigu “Lietuvos dujos” ir “Gazprom” laiku pasirašys sutartį dėl akcijų pirkimo ir ilgalaikio dujų tiekimo, tai “Dujotekanos” dalis rinkoje sumažės iki 30 proc. Dabar sutartyje “Dujotekanai” numatyta 1,8 mlrd. kub. m dujų.

“Manau, kad 0,9 mlrd. kubinių metrų dujų pirmąjį pusmetį mes nesunkiai parduosime, gal kiek sunkiau bus dirbti antrąjį pusmetį”, - prognozavo R.Paliukas.

Jeigu “Gazprom” pasirašys visas numatytas sutartis dėl “Lietuvos dujų” akcijų pirkimo, tai Lietuvos dujų bendrovė tiesiogiai iš koncerno gaus net 70 proc. Lietuvai tiekiamų dujų, išskyrus Jonavos “Achemą” ir “Kauno termofikacijos elektrinę”.

“Gazprom” už 100 mln. Lt ketina įsigyti 34 proc. “Lietuvos dujų” akcijų - pirkimo ir pardavimo sutartį tikimasi pasirašyti dar šįmet, o sandorį ketinama baigti kitų metų pradžioje.

Beje, prieš savaitę “Dujotekanos” generalinio direktoriaus R.Paliuko prognozė apie galimą dujų brangimą labai suerzino premjerą Algirdą Brazauską: “Dujotekana” yra tik tarpininkė, gaunanti didelį pelną ir iš jo gyvenanti. Manau, kad ji elgiasi neteisingai gąsdindama žmones be jokio pagrindo. “Dujotekanos” įtaka jau mažėja ir ateityje dar labiau sumažės, ir ji tegul nesiima to vaidmens, kuris jai neskirtas”.

Anot premjero, dabartinė “Lietuvos dujų” ir “Gazprom” sutartis galioja iki 2005-ųjų, joje nustatyta stabili kaina. Be to, pasak premjero, vartotojams dujų kainos nebesikeis, nepriklausomai nuo to, kokią dujų tiekimo kainą nustatys “Gazprom”.

Iš viso šįmet į Lietuvą bus importuota apie 2,9 mlrd. kub. m gamtinių dujų, arba 7 proc. daugiau nei pernai.