Šalta ir ilga žiema, anot bitininkų, jiems surengė tikrą egzaminą. Labiausiai nukentėjo Pietryčių Lietuva, čia kai kurie ūkiai prarado net iki dviejų trečdalių bičių šeimų.

Anot bitininkų, pavasaris irgi nebuvo itin palankus. Gegužės ir birželio mėnesiais dažnai pliaupiantis lietus apsunkino bitėms darbą, todėl medaus surinkta gerokai mažiau. Bet nuo Joninių padėtis ėmė gerėti.

„Ketvirta, penkta diena yra labai palankios sąlygos medunešiui ir bitės dirba išsijuosusios, o priežastis – gamtoje daug žiedų, žemėje pakankamai daug drėgmės, ir tai yra sąlygos susidaryti nektarui. Jei liepą tokie orai pasilaikys, tai bitės prineš medaus“, – sako Remigijus Šemeklis, Šiaulių bitininkų draugijos „Spiečius“ pirmininkas.

Šviežiu medumi pradėta prekiauti jau birželį. Esą, kaip ir kasmet, jis pradžioje būna kiek brangesnis, o vasarai įpusėjus kaina krisdavo, tačiau vargu ar taip bus šiemet.

Jau dabar pastebima, kad medaus paklausa didesnė už pasiūlą, todėl ūkiai kilstelėjo ir šio saldumyno kainas. Lyginant su 2009-aisiais, šiuo metu medaus kilogramas keliais litais brangesnis.

Tiesa, skirtinguose regionuose skirtingos ir kainos. Pavyzdžiui, Šiaulių rajone medaus kilogramas vidutiniškai kainuoja apie 16 Lt, o tuo metu Vilniuje – 20 Lt ir daugiau.

„Stengsimės tą kainą išlaikyti, o viskas priklausys nuo to, kiek rinkoje bus medaus. Nes lietuvis tą įvežtinį medų nelabai valgo, vis tiek savas yra savas. Jei atsiras daugiau medaus, tai kaina mažės. Turėtų būti maždaug 18 Lt už kilogramą“, – sako bitininkas Aloyzas Barkauskas.

Bitininkai teigia, kad šiemet medaus bus pririnkta mažiau, tačiau kiek, kol kas nedrįsta prognozuoti. Trūkumas paveiks ir šio saldumyno kainas, jos net rudenį keliais litais turėtų būti didesnės nei pernai.