Jie tą dieną sumokės 539,85 mln. litų už įsigytą 77 proc. energetikos bendrovės akcijų paketą ir jį perėmę suformuos naują "Vakarų skirstomųjų" tinklų" bendrovės valdybą.

Prieš "Vakarų skirstomųjų tinklų" akcijų pirkimo-pardavimo sutarties pasirašymą penktadienį Valstybės turto fonde kunigas Artūras Kazlauskas iš Kauno sukalbėjo maldą. Jo žodžiais tariant, "VP Market" savininkai "viską pradeda malda".

"Tai didžiausias šių metų privatizavimo sandoris ne tik kaina už perkamą objektą, bet ir pirkėjo būsimomis investicijomis", - po sutarties pasirašymo pažymėjo Valstybės turto fondo generalinis direktorius Povilas Milašauskas.

Tai yra antrasis pagal dydį privatizavimo sandoris šalies privatizavimo istorijoje. Didesnis buvo tik "Lietuvos telekomo" pardavimas.

Vienas iš "Vakarų skirstomųjų tinklų" būsimųjų savininkų Žilvinas Marcinkevičius teigė, jog nemažą dalį sumos už šios bendrovės akcijas sumokės jos privatizavimo konkursą laimėjęs devynių fizinių asmenų konsorciumas per jo kontroliuojamą "NDX Energija" įmonę. Kita dalis lėšų bus pasiskolinta iš penkių Lietuvos bankų.

"Hansabanko" valdybos pirmininkas Darius Nedzinskas žurnalistams patvirtino, kad penkių bankų sindikate "Hansabankas" yra bankas agentas (pagrindinis), tačiau kitų sindikato dalyvių neminėjo. Jų neskelbia ir "Vakarų skirstomųjų tinklų" pirkėjai. Neoficialių šaltinių teigimu, kartu su "Hansabanku" šiame projekte dalyvaus ir Vilniaus bankas, Vokietijos bankas "Vereins-und Westbank", "Sampo" bankas. Paskola bus suteikta kitą antradienį.

Pirkėjai vykdys investicinę programą, pagal kurią į bendrovę per artimiausius penkerius metus įsipareigojo investuoti iš viso 420 mln. litų. "NDX Energija" direktorius Ž. Marcinkevičius minėjo, kad reikalui esant investicijos gali būti ir didesnės.

NDX konsorciumo vardu "Vakarų skirstomųjų tinklų" akcijų pirkimo-pardavimo sutartį pasirašęs Nerijus Numavičius žadėjo, kad "Vakarų skirstomųjų tinklų" bendrovėje "bus daug daug pagerėjimų", tačiau išsamiau jų neatskleidė.

Ž. Marcinkevičius teigė, jog naujieji energetikos įmonės savininkai sieks, kad elektros kaina būtų mažesnė ir klientų aptarnavimo kokybė geresnė. "Mes turime geros prekybos organizavimo patirties - ją pirmiausia ir perduosime energetikos bendrovėje. "Vakarų skirstomuosius tinklus" matėme, matome ir matysime kaip prekybos įmonę, kuri perka elektrą ir ją parduoda gyventojams, verslo įmonėms", - sakė "NDX Energija" direktorius.

Jis teigė, jog artimiausiu metu nenumatomos permainos "Vakarų skirstomųjų tinklų" administracijoje.

N. Numavičius žurnalistams paaiškino, ką reiškia "Vakarų skirstomųjų tinklų" laimėjusio konsorciumo pavadinime nurodyta santrumpa NDX: "Tai vidurinės raidės iš "VP Market" tinklo parduotuvių "Minima", "Media", "Maxima" pavadinimų. Tie prekiniai ženklai mums atnešė sėkmę, tai pajuto ir įvertino vartotojai. Tikėdamiesi naujos sėkmės, krislą iš anų ženklų įdėjome į energetikos įmonę perkančios bendrovės pavadinimą".

"Vakarų skirstomųjų tinklų" pirkėjai įsipareigojo nekeisti bendrovės pagrindinės veiklos, penkerius metus po privatizavimo sandorio užbaigimo be Vyriausybės sutikimo neturės teisės akcijų, įsigytų pagal šį privatizavimo sandorį, parduoti ar kitokiu būdu perleisti šioms akcijoms suteiktas turtines ir neturtines teises. Per pirmuosius trejus metus po privatizavimo bendrovėje turi būti išsaugota ne mažiau kaip 70 proc. esamų darbo vietų.

"Vakarų skirstomųjų tinklų" bendrovėje valstybė turėjo 77 proc. akcijų, "E.ON Energie" - 14,62 proc., kiti savininkai - 8,38 proc. "E.ON Energie" yra įsipareigojusi savo akcijų paketą parduoti privatizavimo konkurso nugalėtojams.

Ž. Marcinkevičius nurodė, kad privalomasis pasiūlymas smulkiesiems akcininkams supirkti jų akcijas bus pateiktas įstatymo nustatyta tvarka ir terminais. Tai turi būti padaryta per vieną mėnesį po to, kai įsigytą įmonę perims naujieji savininkai. Iš viso jiems už visas "Vakarų skirstomųjų tinklų" akcijas gali tekti sumokėti apie 700 mln. litų.

Tvirtindama dviejų elektros skirstomųjų tinklų bendrovių privatizavimo programas, Vyriausybė sudarė išskirtines sąlygas vieną iš jų - "Vakarų skirstomuosius tinklus" - įsigyti Lietuvos kapitalui. Dėl šios įmonės varžėsi ir "Achemos grupė", bet jos pasiūlyta kaina už valstybės parduodamas akcijas buvo maždaug 20 mln. Lt mažesnė. Su "VP Market" susijusių fizinių asmenų susivienijimas buvo pateikęs paraišką dalyvauti ir "Rytų skirstomųjų tinklų" bendrovės privatizavimo konkurse.

Valstybės turto fondas paskelbė, kad "Vakarų skirstomųjų tinklų" bendrovės privatizavimo konkursą laimėjusį konsorciumą sudaro Nerijus Numavičius, Žilvinas Marcinkevičius, Mindaugas Marcinkevičius, Ignas Staškevičius, Renatas Vaitkevičius, Gintaras Marcinkevičius, Mindaugas Bagdonavičius, Julius Numavičius, Vladas Numavičius.

"VP Market" savininkams šiame privatizavimo sandoryje finansines konsultacijas teikė Vilniaus banko antrinė įmonė UAB FMĮ "VB Vilfima".

"Vakarų skirstomieji tinklai" aptarnauja Kauno, Klaipėdos, Šiaulių regionus, "Rytų skirstomieji tinklai" apima Vilniaus, Alytaus, Utenos ir Panevėžio regionus. Tai 30 378 kv. km su 1,89 mln. gyventojų ir daugiau kaip 656 tūkst. vartotojų.

"Vakarų skirstomieji tinklai" per tris šių metų ketvirčius uždirbo 20,3 mln. Lt ikimokestinio pelno. Iš viso šiemet jo numatyta gauti 35 mln. Lt ikimokestinio pelno.

"Rytų skirstomųjų tinklų" privatizavimas buvo pristabdytas lapkričio pabaigoje, nes atrankinio konkurso energetikos įmonėms privatizuoti komisijai iškilo klausimų dėl vienintelės pretendentės į Lietuvos energetikos įmonę - Estijos valstybinės kompanijos "Eesti Energia". Vyriausybė sprendimą dėl šio objekto žadama priimti iki šių metų pabaigos.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją