„Manau, kad dugną vartojimo finansavimas buvo pasiekęs pirmaisiais 2010 m. mėnesiais, kai žmonės itin atsargiai svėrė savo finansines galimybes, atsižvelgdami į išaugusias išlaidas komunalinėms paslaugoms, šildymui ir elektrai. Turimais duomenimis, palyginus su sausio-vasario mėnesiais, bendra Lietuvos vartojimo finansavimo rinka šį pavasarį išaugo 1,5 karto ir dabar siekia apie 40 mln. litų per mėnesį“, – sako Aida Budreikienė, „Swedbank“ Finansavimo valdymo skyriaus vadovė.

Pasak jos, pagrindiniu vartojimo finansavimo rinkos varikliu tapo dėl atslūgstančios įtampos pasaulio finansų rinkose sumažėjusi pinigų kaina. Tai leidžia Lietuvos gyventojams drąsiau skolintis trumpam ar vidutiniam laikotarpiui. Lyginant su 2009 m. išaugo ir vidutinė paskolos suma.

Dažniausiai Lietuvos gyventojai, „Swedbank“ duomenimis, skolinasi būsto remontui (20,5 proc. vartojimo paskolų) ir automobiliui įsigyti ar jį remontuoti (13,5 proc. paskolų). Vidutinė vartojimo paskolos suma, kuri pirmąjį 2010 m. ketvirtį buvo sumažėjusi iki 7500 Lt, pastaraisiais mėnesiais pakilo iki 9000 Lt.

Anksčiau savo Finansinio stabilumo apžvalgoje Lietuvos bankas teigė, kad tikėtina, jog įmonių kredito rizika toliau nebedidės, tačiau aukštas nedarbo lygis ir mažėjančios pajamoms 2010 m. gali lemti namų ūkių nemokumo atvejų gausėjimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją