Klaipėdos ekonominė zona taip pat pateko ir tarp 10 ekonominių zonų, kuriose verslui yra sukurta patogi infrastruktūra. Pasak Klaipėdos laisvosios ekonomikos zonos valdybos pirmininko Povilo Vasiliausko, tarptautinis pripažinimas yra ypač aktualus dabar, kai šalis brenda iš ekonominio sąstingio, nes naujos užsienio investicijos šiame procese labai svarbios.

„Šis įvertinimas Lietuvai yra svarbus, nes jis įrodo, kad mes galime konkuruoti su kitų regionų ekonominėmis zonomis ir turime išnaudoti savo potencialą. Esame įsitikinę, kad Lietuvoje pagerinus investicinę aplinką naujai besikuriančioms užsienio įmonėms, būtų galima pasiekti dar geresnių rezultatų“, – sakė P. Vasiliauskas.

Pasak jo, Lietuva turėtų didžiuotis, kad jos laisvoji ekonominė zona pateko į dvidešimtuką su tokiomis milžinėmis, kaip dešimtis kartų didesnės Azijos ir Arabijos ekonominės zonos, aptarnaujančios tūkstančius įmonių. „Mūsų šalis privalo išnaudoti patogią geografinę padėtį ir privalumus, kuriuos regionui suteikia Klaipėdos uostas bei Lietuvos narystė Europos Sąjungoje“, – sako P. Vasiliauskas.

Patraukliausių laisvųjų ekonominių zonų reitingą „Financial Times“ leidinių grupė sudarė pirmą kartą. Jis buvo sudarytas išanalizavus 700 ekonominių zonų visame pasaulyje. Zonas vertino konsultantai iš globalių bendrovių ir asociacijų. Pirmoji vieta buvo skirta Kinijos Šanchajaus „Waigaoqiao“ laisvajai ekonominei zonai. Antroji – Jungtinių Arabų Emyratų sostinės Dubajaus oro uosto laisvajai ekonominei zonai, trečioji – Meksikos miesto San Luiso „Potosi“ zonai.

Į dvidešimtuką taip pat pateko Latvija – Ventspilio uosto laisvoji zona sąraše užima penktąją vietą, Lenkijoje esanti Lodzės specialioji ekonominė zona – vienuolikta, o Valbržycho specialioji ekonominė zona yra septyniolikta sąraše. Reitingą užbaigia JAV Pietų Karolinos valstijos užsienio prekybos zonos. Daugiau nei pusę perspektyviausių ekonominių zonų sudaro Artimųjų Rytų ir Pietryčių Azijos valstybės. Jame reitinguotos tik 4 Europos šalys – Lietuva, Latvija, Lenkija ir Kroatija.

Klaipėdos laisvoji ekonominė zona buvo įkurta 2002 metais. Ji užima 412 ha plotą. LEZ įsikūrę 16 investuotojų, dar 4 planuoja investicijas; investuotojai Klaipėdos LEZ yra iš 9 Europos ir Azijos šalių. Didžiausi iš jų – „Indorama/Orion Global PET“, „Mestilla“ ir „Yazaki Wiring Technologies“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją