Pamiršo, kaip atrodo jūra

Rokiškio rajono Juodupės seniūnė Liucija Bliūdžiuvienė „Valstiečių laikraščiui“ tvirtino, kad miestelėnai jau pamiršo jūrą. Anot jos, žmonės dažniau prie jūros ilsėjosi, kai Juodupės fabrikas turėjo poilsines prie Baltijos jūros. Dabar reta šeima gali leisti sau tokias atostogas.

„Situacija seniūnijoje tokia – beveik 4000 gyventojų, apie 1200 – pensininkai, kuriems gerokai apkarpytos pensijos, 400 gimnazistų, dar darželinukai, o beveik visi kiti – darbingo amžiaus bedarbiai. Daugiau kaip 800 šeimų šelpiamos maisto produktais. Tad apie kokį poilsį galima kalbėti? Žmonės taupo duonai! Nuo ankstyvo pavasario jie rinko sraiges, dabar – žemuoges, laukia grybų, uogų“, – apgailestavo L.Bliūdžiuvienė.

Anot seniūnės, nemažai Juodupės gyventojų išvyksta į užsienį, tačiau ne poilsiauti, o lenkti nugarų svetimose šalyse. Panevėžio rajono Liūdynės bendruomenės pirmininkė Laima Ivanovienė mano, kad iš maždaug 800 liūdyniečių į ilgesnes keliones galės išvykti nedaugelis.

„Sunkmetis padarė savo. Situacija šalyje nenuspėjama, žmonės tapo atsargesni, taupesni. Nors anksčiau važiuodavo ir prie mūsų jūros, ir į užsienį. Pati turiu nuolatinį darbą, bet teko pamiršti tolimas keliones“, – aiškino L.Ivanovienė.

Pasak bendruomenės pirmininkės, dabar žmonės prašo organizuoti bendras pažintines keliones. Pernai jiems buvo surengta 2 dienų kelionė prie Baltijos jūros. Šiemet greičiausiai bus apsiribota 1 diena.

Negali atsitraukti nuo darbų

Vasarą darbuose paskendę ir ilgesnių atostogų sau leisti negali ūkininkai. Atsitraukti nuo darbų ir pailsėti jie stengiasi žiemą, tačiau ir tokios kelionės ne visada išeina į naudą.

„Žiemą pirmą kartą su vyru nusprendėme pailsėti ir su grupe ūkininkų išvažiavome į Aziją. Bet grįžę radome daug netikėtumų – ūkyje buvo atliktos kelios patikros, užfiksuota pažeidimų, kad palikome ūkį. Daugiau dviese kelionių neplanuosime“, – sakė Biržų rajono pieno ūkio savininkė Vaidutė Stankevičienė.

Stankevičiai augina tris vaikus, tad Vaidutė vasarą viena su jais stengiasi pailsėti prie Baltijos jūros.
Ilgų atostogų vasarą neplanuoja ir Anykščių rajono daržovių augintojas Tomas Baravykas. Ūkininkas pastebėjo, kad sunkmetis neturi įtakos jo šeimos atostogų planams. Svarbiausia tam rasti laiko.
„Kartais pavyksta kur nors ištrūkti savaitgaliais, taip pat stengiamės savaitę pailsėti Lietuvos pajūryje. Ištaikome laiką iki javų kūlimo, daržovių nuėmimo pradžios“, – aiškino ūkininkas.
„Palūšėje“ birželis tuščias

„Prastos nuotaikos – pas mus tuščia. Kaimo turizmo sodybų savininkai taip pat skundžiasi, kad nėra poilsiautojų. Šių metų birželis prastesnis nei pernykštis. Anksčiau pirmąjį vasaros mėnesį pas mus nuolat šurmuliuodavo moksleiviai, o dabar jų labai mažai. Kasdien atvažiuodavo po 3–4 moksleivių grupes, dabar geriausiu atveju per savaitę užsuka 2 autobusai. Šiemet birželį tebuvo 6 moksleivių grupės. O išankstinių užsakymų jau neturime“, – VL skundėsi Aukštaitijos nacionaliniame parke įsikūrusio turizmo centro „Palūšė“ administratorė Rasa.

Pasak turizmo centro administratorės, ir per ilgąjį Joninių savaitgalį didesnio pramogautojų šurmulio nesitikima. Į 180 vietų „Palūšės“ turizmo centrą per Jonines žada atvykti tik 20 žmonių.

Centro atstovės teigimu, apytuštis ir „Palūšės“ kempingas, į kurį užsukdavo ratuoti užsieniečiai. „Jie važinėja, bet, matyt, randa kur pigiau apsistoti nakčiai. Ir kiti poilsiautojai ieško pigesnių vietų“, – apgailestavo administratorė.
Šiemet mažiau lankytojų sulaukia ir Ignalinos turizmo informacijos centras. Anot centro vadybininkės Neringos Gecevičiūtės, dauguma lankytojų – užsieniečiai, daugiausia vokiečiai.
„Laukiame liepos ir rugpjūčio. Tokiu metu poilsiautojų būna daugiau, tikėkimės, kad ir šiemet jų nemažės“, – vylėsi vadybininkė.

Populiarus vandens turizmas

Pasak Ignalinos turizmo informacijos centro vadybininkės N.Gecevičiūtės, vieni pagrindinių Aukštaitijos nacionalinio parko traukos centrų – vandens turizmo objektai.

„Šiam verslui, atrodo, geriau sekasi nei kaimo turizmo sodyboms, kurių Ignalinos rajone gana daug – daugiausia Lietuvoje. Dėl išaugusios konkurencijos nemažai jų nesulaukia pakankamai poilsiautojų“, – aiškino vadybininkė.

Anot jos, vandens turizmas gana populiarus savaitgaliais. Žmonės pamėgo pramogauti didelėmis grupėmis.
Pasak „Palūšės valtinės“ valtininko Šarūno Janutėno, vandens turizmas tapo populiarus prieš 5 metus. Savo darbuotojams vandens turizmo pramogas užsako įmonės, atvažiuoja įvairios grupės.

„Dar sunku spręsti, kiek šiemet turėsime pramogautojų, nes vasara tik prasideda. Bet pagal užsakymus jaučiame bendras šalies tendencijas. Dabar daugiausia atvyksta studentų, moksleivių“, – pastebėjo Š.Janutėnas.

Kaimo turizme – dar didesnis nuosmukis

Statistikos departamento duomenimis, 2009 metais, palyginti su 2008-aisiais, kaimo turizmo sodybose ilsėjosi apie 23 proc. mažiau poilsiautojų. Pasak Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovės Reginos Sirusienės-Lamauskienės, šiemet numatomas dar didesnis kaimo turizmo paslaugų nuosmukis – iki 30 proc.

„Į kaimo turizmo sodybas dažniausiai atvykdavo vidutines ar kiek mažesnes pajamas gaunantys miestiečiai. Dabar 15–18 proc. jų liko be darbo, tad sumažėjo ir poilsiautojų“, – aiškino R.Sirusienė-Lamauskienė.

Poilsis kaimo turizmo sodybose už parą vienam žmogui siekia vidutiniškai 30–40 litų. Poilsiautojai gali derėtis dėl kainos, atsisakyti kai kurių paslaugų, pvz., gali patys gamintis valgį.

„Pastebima, kad lietuvių šeimos dažniausiai renkasi ramų poilsį, o jaunimas iki 30 metų nori pramogų“, – sakė Lietuvos kaimo turizmo asociacijos vadovė.
Pajūris įsišurmuliuoja

Daugiau šurmulio Lietuvos pajūrio kurorte – Palangoje. Pasak Palangos turizmo centro direktorės pavaduotojos Egidijos Smilingienės, jau dabar viešbučiai ir kavinės netuščios, ypač savaitgaliais.

Birželį į Palangą dažniausiai važiuoja įvairios grupės moksleivių, sportininkų, darbo kolektyvų ir iš šalies regionų, ir iš užsienio.

„Aišku, žmonių galėtų būti ir daugiau, bet palaipsniui Palanga užsipildo. Jau ir šeimos pradeda užsisakyti vietas. Greičiausiai antplūdžio sulauksime per Jonines“, – tvirtino E.Smilingienė.
Gyvenimo sąlygos ir kainos pajūrio kurorte labai įvairios – nuo keliasdešimt litų privačiuose būstuose iki tūkstantinių sumų prabangiuose viešbučiuose.

Kaip tvirtino Palangos turizmo centro direktorės pavaduotoja, išlaidauti nenusiteikusiems poilsiautojams galima rasti vietą už 25 litus parai vienam žmogui. Ekonomikos sunkmečio pasekmes pajūrio kurortas labiausiai jautė ne sezono metu.
„Viešbučiai ir kavinės dirba. Žiemą kainos buvo nedidelės. Stengiamasi suteikti mažiau paslaugų, bet nekelti klientams kainų. Didžiausią įtaką viešbučiams ir kitoms apgyvendinimo įmonėms turi padidėjęs PVM – nuo 5 iki 21 procentų“, – aiškino E.Smilingienė.

Vėl plūsta į pietus

Turizmo atsigavimo požymius pastebi užsienio kelionių organizatoriai. „Birželį turime tikrai nemažai užsakymų. Gerus viešbučius žmonės užsisakė dar vasario mėnesį. Palyginti su praėjusiais metais, judėjimas didesnis“, – VL tvirtino UAB „Neoturas“ direktorė Daiva Laivienė.

Keliones organizuojančios bendrovės vadovė pastebėjo, kad poreikis pailsėti prie šiltų vandenų nesumažėjo, tačiau sumenko finansinės poilsiautojų galimybės.

„Perkamoji galia sumažėjusi. Anksčiau žmonės skirdavo 2 tūkstančius litų ir daugiau, dabar dažniausiai prašo kelionių, kurių kaina būtų apie 1500 litų. Taip pat laukiama pigesnių paskutinės minutės pasiūlymų“, – aiškino D.Laivienė.

Komentarai

Taupo juodai dienai, o ne atostogoms

Julita Varanauskienė, SEB šeimos finansų ekspertė

Apie išlaidas poilsiui reikia pradėti galvoti iš anksto. Kas ketina atostogauti jau po savaitės kitos ar mėnesio ir neturi tam pasitaupę lėšų, turės rinktis poilsį ne pagal norus, o pagal galimybes. Leisti juodai dienai sutaupytus pinigus atostogoms būtų neracionalu. Galima būtų pinigų atostogoms pasiskolinti, tačiau reikia pagalvoti, kaip jie bus grąžinti. Tuomet geriau naudoti sutaupytas atsargas nei skolintis. Bet tokiu atveju reikia būti tikram, kad po atostogų per nustatytą laikotarpį išleistos santaupos bus atnaujintos.

Jei atostogos rugpjūtį, pinigų dar galima pasitaupyti. Taip pat galima išnaudoti laiką pigiausios paslaugos paieškai, pvz., paskutinės minutės skrydžio bilietams įsigyti. Dabar labiausiai atpigusios kelionės lėktuvu ir laivais. Taigi ir sunkmečiu žmonės gali leisti atostogas ne tik balkone, bet tam jie turi įdėti daugiau pastangų ir susiplanuoti ne mažiau turiningas atostogas.
Žmogus pailsi, kai nuramina sielą

Olegas Lapinas, psichiatras, psichoterapeutas

Žmonės gali pailsėti ir neatitrūkę nuo namų, įprastos aplinkos. Pailsima tuomet, kai nuraminama siela. Tam reikia nuo širdies nusimesti sunkumą. Nėra geresnio vaisto poroms, kaip nuoširdus pokalbis, kurį gali lydėti įvairios emocijos – ašaros, pyktis ir pan. Vienam žmogui patariama ieškoti gyvenimo filosofijos, kuri padėtų į problemas pažvelgti iš aukštai. Tai padeda pailsėti ir nuo visokių baimių.