2008 m. sausio 1 d. šešios valstybės paskelbė, kad kurs bendrą valiutų sąjunga. Bendroji valiuta turėjo ne tik palengvinti kapitalo judėjimą tarp valstybių, tačiau atverti kelius darbo jėgos, prekių, gyventojų judėjimui. Projekte buvo numatyta vystyti kompleksinius infrastruktūros projektus, tarp kurių – transporto, ryšių, energetikos, telekomunikacijų sistemos.

Pernai pasirašytas susitarimas, pagal kurį bendra valiuta turėjo būti įvesta 2013 m. Saudo Arabijoje, Kuveite, Bahreine ir Katare. Omanas ir JAE nesutiko su šiuo susitarimu. Šių metų kovą Saudo Arabija, Kuveitas, Bahreinas ir Kataras sukūrė valiutų valdybą ir išrinko pirmininką. Tačiau dabar projektas stoja.

To priežastis – liūdna euro zonos patirtis, kai valiutų sąjunga atsidūrė gilioje krizėje dėl Graikijos ir kitų Pietų Europos valstybių skolos problemų. Kuveito užsienio reikalų ministras šeichas Muchamedas al-Sabahas teigė, kad „valiutų sąjungos kūrimas be paskutinių Europos finansų problemų išmokimo bus neatsakingas”.

Tuo pačiu ministras teigė, kad galutinai idėjos niekas neatsisako – tik reikia sukurti saugumo garantus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją