Ambicingas projektas pažaboti Volstrito nesaikingumą, kuris, kaip teigiama, prisidėjo prie 2008 metais įvykusios pasaulinės ekonomikos griūties, buvo patvirtintas 59 balsais prieš 39. Balsavimas Kongreso aukštuosiuose rūmuose tapo svarbia šalies vadovo Baracko Obamos pergale.

Baltųjų rūmų inicijuota reforma, kaip manoma, taip pat gali padėti prislopinti teberusenanti rinkėjų pyktį dėl ūkio nuosmukio prieš lapkritį vyksiančius svarbius kadencijos vidurio rinkimus.

Šis teisės aktas, kuris yra vienas iš svarbiausių B.Obamos vidaus politikos uždavinių, dar turi būti suderintas su Atstovų Rūmų patvirtinta versija. Tik po to prezidentas galės pasirašyti galutinį kompromisinį variantą.

Atstovų Rūmų Finansų tarnybų komiteto pirmininkas demokratas Barney Frankas sakė televizijai CNBC, jog iš anksto numatė, kad šis projektas bus sklandžiai patvirtintas ir kad "prezidentas - dabar esu tuo tikras - pasirašys šį įstatymą likus gerokai laiko iki liepos 4-osios (JAV Nepriklausomybės dienos)".

Pagal šį planą ketinama pažaboti didžiųjų finansų kompanijų itin rizikingą veiklą, kuri, kaip manoma, buvo viena iš pagrindinių 2008 metų krizės priežasčių.
Taip pat bus panaikinta galimybė mokesčių mokėtojų pinigais gelbėti finansų milžines, kurios anksčiau laikytos "per didelėmis, kad žlugtų", o Amerikos vartotojų teisėms ginti nuo finansų sektoriaus nesaikingumo bus pirmą kartą įkurta speciali agentūra.

Į naująjį reformų planą taip pat įtrauktos kelios priemonės, turinčios padidinti JAV Federalinio rezervų banko veiklos skaidrumą ir atsakomybę.

Likus kelioms valandoms iki balsavimo Senate, B.Obama paskutinį kartą kreipėsi į įstatymų leidėjus. Jis paragino juos patvirtinti šį projektą ir sakė, kad kritikų, kurie teigia, jog siūlomos reformos sustingdys rinką, nuogąstavimai nėra pagrįsti.

„Reforma, kurią pasirašysiu, nenuslopins laisvosios rinkos galios - ji tiesiog nustatys rinkoje nuspėjamas, atsakingas, jautrias taisykles", - pareiškė šalies vadovas, kalbėdamas Baltųjų rūmų Rožių sodelyje.

"Mūsų tikslas - ne nubausti bankus, o apsaugoti didesnę ekonomiką ir Amerikos žmones nuo sukrėtimų, kuriuos regėjome per pastaruosius kelerius metus", - aiškino prezidentas.

B.Obama taip pat kritikavo finansų industriją, kaltindamas ją siuntus "lobistų ordas ir (skyrus) milijonus dolerių reklamai", kad siūlomas reformų įstatymas būtų atmestas, o vėliau mėginus jį "atskiesti".

"Manau, šiandien galima sakyti, kad tos pastangos žlugo", - pabrėžė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją