Taip daroma todėl, kad valstybės parama būtų mokama tik teisingą informaciją apie žemės ūkio naudmenas ir pasėlius pateikusiems žemės ūkio produkcijos gamintojams.

Kaip informavo VšĮ Kaimo verslo plėtros ir informacijos centro direktorius Sigitas Puodžiukas, tokią kontrolę vykdo rajono žemės ūkio skyriaus sudaryta komisija. Žemės ūkio skyriai parinks ir tikrinti numatomas deklaracijas. Komisija patikrins vietoje ne mažiau kaip 5 proc. pateiktų deklaracijų.

Tikrinimui dažniausiai bus parinkti didžiausi deklaruoti valstybės remtinų kultūrinių augalų (linų, rapsų, grikių ir kt.) pasėlių plotai arba, jei žemės ūkio produkcijos gamintojas pretenduoja gauti kompensaciją už dyzelinių degalų akcizą, - didžiausi deklaruoti žemės ūkio naudmenų plotai.

Centro direktorius S.Puodžiukas priminė, kad žemdirbiai žemės ūkio naudmenų ir pasėlių plotus deklaruoti gali iki birželio 15 dienos. Remiantis šia informacija, bus mokama valstybės parama žemdirbiams.

Siekiant palaikyti žemės ūkio produkcijos gamintojų, ūkininkaujančių mažo našumo žemėse, pajamas ir įdiegti tiesioginių išmokų administravimo sistemą, nustatyta 200 Lt tiesioginė išmoka grikių augintojams už 2001 metais pasėtų ir subrandintų grikių pasėlių hektarą (iki 32 balų įskaitytinai).

Taip pat nustatyta 80 litų tiesioginė išmoka (ir 1,7 t/ha bazinis rapsų derlingumas) už 2001 metų derliui pasėtų ir subrandintų grūdams rapsų pasėlių hektarą, išskyrus aprobuotus sėklinius pasėlius, kurių derlius skirtas parduoti kaip veislinė sėkla.

Tiesioginė išmoka už pluoštinių linų pasėlių hektarą mokama: jeigu linų šiaudelių derlingumas 2,500 - 4,000 t/ha - išmoka 1 tūkst. 100 Lt; jeigu linų šiaudelių derlingumas 4,001 t/ha ir didesnis - išmoka 1 tūkst. 300 Lt.

Vyriausybė taip pat patvirtino dyzelinių degalų akcizo kompensavimo žemės ūkio produkcijos gamintojams 2001 metais tvarką. Kompensacija mokama už nuosavybės teise arba nuomos, panaudos ar subnuomos sutarčių pagrindais valdomą ir naudojamą, Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka deklaruotą žemės ūkio naudmenų plotą (hektarų skaičių).

Žemės ūkio ministerijos Viešųjų ryšių sekretoriatas primena, kad sutarčių, sudarytų iki 3 metų laikotarpiui, nebereikia įregistruoti Nekilnojamojo turto registre.

Kompensacijos dalis - 15 litų už vieną žemės ūkio naudmenų hektarą - išmokėta iki 2001 m. balandžio 1 d. pagal deklaruotą 2000 metais žemės ūkio naudmenų plotą, kita dalis bus išmokama iki 2001 m. rugsėjo 1 d. pagal šių metų žemės ūkio naudmenų ploto deklaravimo duomenis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją