Europos Komisija paskelbė, kad Lenkija lyderiauja ekonomikos srityje ir pernai buvo vienintelė ES valstybė, kurios ūkis augo (1,7 proc.). Būtent Lenkija rodoma pavyzdžiu, kai kalbama apie optimizmą, nes kitais metais prognozuojamas 3,3 proc. augimas.

Lenkija atsilaikė todėl, kad jos ekonomika gerai kapitalizuota, šalis turi stiprų finansų sektorių, yra nelabai atvira, o pirmajame krizės etape smukęs zlotas teigiamai paveikė nedarbo augimą. Lenkiją išgelbėjo ir tai, kad jos ūkyje nedominuoja statybų sektorius ir automobilių gamyba. Teigiamai valstybės biudžetą paveikė ir pensijų reforma.

Lenkijos ūkio augimą taip pat lemia eksporto didėjimas bei užsienio investicijos, todėl tikimasi, kad jau kitais metais smarkiai augs vartojimas. Savo įnašą įneša ir ES pinigai. Daugybę projektų, kuriems jie naudojami, numatoma užbaigti iki 2012 metų.

Tačiau Lenkijoje palyginti sunkiai išduodami kreditai, tai gali apriboti investicijas į privatų sektorių, o valstybės finansų padėtis gali neigiamai paveikti rinkas ir padidinti kreditų palūkanas. Be to, manoma, kad jau šiais metais biudžeto deficitas išaugs iki 7,3 proc., o tai yra daugiau už ES vidurkį (6,5 proc.) ir euro zoną (6,1 proc.). Tai lems tolesnį valstybės skolos augimą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją