Projekte nuo 2004 m. sausio 1 d. numatoma pripažinti netekusiu galios garsųjį 1997 m. Vyriausybės nutarimą Nr. 1507, kuris šešeriems metams buvo paralyžiavęs vandens tiekėjus ir vartotojus. Dėl jo vandens apskaitos prietaisų priežiūra butuose buvo palikta likimo valiai, atsirado vandens nuostolių.

Dabar sakoma, kad už visą namo suvartotą šaltą ir karštą vandenį turės sumokėti visi gyventojai pagal namo įvado skaitiklio rodmenis. Jeigu taip bus, vadinasi, butų skaitikliai bus nereikalingi. Pakomentuoti situaciją paprašėme AB “Klaipėdos vanduo” Finansų departamento direktorę Angelę Sermontienę.

Toks projektas yra, patvirtino departamento direktorė. Ji paaiškino, kad, priėmus Šilumos ūkio įstatymą, Ūkio ministerija buvo įpareigota parengti paketą poįstatyminių aktų. Vienas jų – dėl Vyriausybės nutarimo nr. 1507 esminių pakeitimų. Projekte siūloma, kad už visą į namą patiektą šaltą vandenį ir paruoštą karštą vandenį turės apmokėti visi namo gyventojai. Vadinasi, deklaravimas pagal buto skaitiklių rodmenis arba kai visi deklaruoja, kiek nori ir kada nori, lyg ir netektų prasmės.

Nauja tvarka iš tiesų turėtų įsigalioti nuo 2004 m. sausio 1 d.

Pasak departamento direktorės, apskaita priklausys nuo to, kokia bus parengta ir patvirtinta vandens kiekio paskirstymo vartotojams metodika. Kaip tą vandenį paskirstys butams: ar pagal skaitiklių rodmenis, ar pagal buto plotą arba įregistruotų žmonių skaičių.

Aplinkos aministerijai iki 2003 m. gruodžio 31 d. pavesta parengti šalto vandens paskirstymo metodiką, Ūkio ministerijai – karšto vandens.

A.Sermontienė sakė, kad dabar vyksta projekto derinimas. Tai pakankamai ilgas procesas, o iki Naujųjų metų liko nedaug laiko. Kalbų, kad pagal naują tvarką manoma atsisakyti vandens skaitiklių, A.Sermontienė nepaneigė.