Jis teigė, jog lietuviško kapitalo įmonei "Mažeikių nafta tirzniecibas nams" licencijos išdavimas užtruko dėl papildomų tikrinimų, kurie dabar jau baigti.

Klausimą dėl trukdymų "Mažeikių naftos" antrinės įmonės veiklai D.Jurgelevičius iškėlė susitikimuose su Latvijos ekonomikos ministerijos valstybės sekretoriumi Kasparu Gerhardu ir kaimyninės šalies Finansų ministerijos valstybės sekretore Valentina Andrejeva. Apie šio pokalbių rezultatus ELTA sužinojo iš Užsienio reikalų ministerijos.

Lietuvos delegacija atkreipė dėmesį, kad Latvijos licencijavimo tvarka ir praktika turi atitikti Pasaulio prekybos organizacijos sutarčių nuostatas.

K. Gerhardas teigė, jog Latvijos ekonomikos ministerija yra atsakinga už bendrą verslo aplinką Latvijoje. Jis pritarė idėjai 2004 metų pradžioje surengti Lietuvos-Latvijos ekspertų ir verslo atstovų konsultacijas. K. Gerhardas taip pat pažadėjo artimiausiu metu išsiaiškinti, dėl kokių kliūčių antrinei UAB "Mažeikių nafta" įmonei SIA "Mažeikių nafta tirzniecibas nams" nėra išduodama prašoma licencija.

Pokalbyje su V. Andrejeva, kuruojančia prekybą akcizinėmis prekėmis, Lietuvos atstovai domėjosi licencijų prekybai naftos produktais išdavimo tvarka Latvijoje bei priežastimis, dėl kurių lietuviško kapitalo įmonei SIA "Mažeikių nafta tirzniecibas nams" tokios licencijos išdavimas kol kas yra stabdomas.

Lietuvos delegacija taip pat domėjosi, kokios yra kontrolės ar priežiūros procedūros, tikrinant Latvijoje veikiančių ir jau licencijas turinčių įmonių, užsiimančių naftos produktų importu bei realizavimu Latvijos rinkoje.

Susitikime Latvijos ekonomikos ministerijoje aptarta būtinybė pradėti aktyvias diskusijas apie ES plėtros poveikį dvišaliams Lietuvos ir Latvijos ekonominiams santykiams bei verslo aplinkai. Tokiu būdu 2004 m. sausio pabaigoje reikėtų organizuoti Lietuvos ir Latvijos ekspertų susitikimus, kuriuose būtų svarstomi narystės ES sąlygojami verslo aplinkos pokyčiai, atsakoma į verslininkams kylančius klausimus.

Bendrovė "Mažeikių naftos prekybos namai" įsteigta šią vasarą, jos tikslas - suaktyvinti vienintelio Lietuvoje naftos perdirbimo koncerno produkcijos pardavimus Baltijos valstybėse ir Lenkijoje.

Didmeninei prekybai "Mažeikių naftos" produktais plėsti įkurtų prekybos namų generalinis direktorius Šarūnas Kliokys birželio pradžioje prognozavo, kad Latvijoje ir Estijoje pardavimus šiais metais būtų galima padidinti apytiksliai 5 proc.

Pernai "Mažeikių naftos" koncernas Latvijoje pardavė 11 proc. produkcijos, Estijoje ir Lenkijoje - po 6 proc. produkcijos.

Lietuvoje didžiąją dalį savo produkcijos "Mažeikių nafta" realizuodavo per didžiuosius "LUKoil" ir "Statoil" tinklus, su Estijos ir Latvijos rinkomis dirbdavo per tarpininkus.

Įstatinis "Mažeikių naftos prekybos namų" kapitalas - 5,76 mln. litų, 100 proc. akcijų priklauso "Mažeikių naftai".

Pernai perdirbusi 6,6 mln. tonų žaliavos, "Mažeikių nafta" Lietuvos rinkoje realizavo 28 proc. savo produkcijos ir užėmė 88 proc. rinkos.

"Mažeikių naftos" įstatinis kapitalas sudaro 707,454 mln. litų. Rusijos naftos kompanijai "Yukos" priklauso kontrolinis 53,7 proc. akcijų paketas.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją