Šios turizmo įstatymo pataisos, kurioms antradienį pritarė Seimas, sąlygotų iki šiol vis dar sustabarėjimo laikotarpį išgyvenančio kaimo turizmo verslo plėtrą.

Iki šiol lengvatinis 5 proc. PVM tarifas, vadovaujantis galiojančio Turizmo įstatymo nuostatomis, buvo taikomas viešbučiams, sanatorijoms ar kitoms specialias apgyvendinimo paslaugas teikiančioms įmonėms. Kaimo turizmo verslininkai, teikiantys tokias pačias paslaugas, turėjo mokėti 18 proc. PVM.

Priimtos įstatymo pataisos kaimo turizmo bei nakvynės ir pusryčių paslaugų teikėjų teikiamas apgyvendinimo paslaugas priskiria prie specialiųjų apgyvendinimo paslaugų, kurioms, vadovaujantis Pridėtinės vertės įstatymo normomis, taip pat bus taikomas 5 proc. PVM tarifas. Tokiu būdu siekiama užtikrinti kuo palankesnes sąlygas plėtoti šios rūšies verslą Lietuvoje.

"Šiuo metu verslininkai, užsiimantys kaimo turizmu, pilnai neišnaudoja savo galimybių. Šios pataisos turėtų padėti jiems pritraukti daugiau ne tik užsienio, bet ir vietinių turistų", - Eltai komentuodamas priimto įstatymo pataisų esmę, sakė Biudžeto ir finansų komiteto narys Saulius Lapėnas.

Taip pat tikimasi, kad įstatymo pataisos paskatins daugiau kaimo turizmo atstovų parodyti ir realiąsias savo įplaukas.

Parlamentaras pastebėjo, kad, svarstant įstatymo pataisas komitete, buvo kalbama ir apie tai, jog panašių lengvatų kaimo turizmo sodybose teikiamoms paslaugoms galėtų būti ir daugiau. S. Lapėno manymu, prie tokių paslaugų galėtų būti priskiriamas, pavyzdžiui, jodinėjimas, pasiirstymas valtimis, ekskursijų organizavimas.

Sakydamas "kaimo turizmas", parlamentaras S. Lapėnas turėjo galvoje tuos šios verslo šakos atstovus, kurie yra įsikūrę toliau nuo rajonų centrų. Tokiu būdu, anot Seimo nario, bus užtikrinama ir teritorinė šio verslo plėtra.

Turizmo įstatymo pataisas inicijavo Valstybinis turizmo departamentas ir Lietuvos kaimo turizmo asociacija. Galimybė apnakvindinimo paslaugoms taikyti lengvatinį 5 proc. PVM tarifą turėtų būti viena iš skatinančių priemonių plėstis kaimo turizmui, kai šios srities verslininkų siūlomomis paslaugomis galima būtų naudotis ne tik vasaros sezono metu, bet ir po truputį prisitraukti mažus seminarus, konferencijas ir pan. Tokių paslaugų plėtimasis, anot įstatymo pataisų iniciatorių, yra geriau negu šio verslo sektoriaus stagnacija.

Lengvatinis PVM tarifas specialių apgyvendinimo paslaugų teikėjams yra galimas remiantis galiojančiomis ES direktyvomis.

Kaimo turizmo paslauga galės būti teikiama gyvenamojoje vietovėje ar mieste, kuriame gyvena ne daugiau kaip 3 tūkst. gyventojų, ūkininko sodyboje ar individualiame name, kuriame turistams apgyvendinti yra ne daugiau kaip 20 kambarių. Nakvynės ir pusryčių paslauga - kai yra patalpos pritaikytos apgyvendinti turistams, o kambarių skaičius jose neviršija 10.

Turizmo įstatymo pataisos įsigalios paskelbus jas "Valstybės žiniose".

Įtaka PVM mokesčio surinkimui bus minimali, nes kaimo turizmo ir nakvynės bei pusryčių paslaugų teikėjų, kurie yra PVM mokėtojai, šiuo metu yra tik kelios dešimtys.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją