„Galima būtų nustatyti kaip pensijoms pakankamai aukštą neapmokestinamąjį minimumą, kad mažų ir vidutinių pensijų gavėjai tų mokesčių kaip ir nemokėtų – tos pensijos lygis būtų žemiau apmokestinamojo lygio. Bet jeigu žmogus gauna 1000 Lt ar 1200 Lt per visą pensijų sumą, tai dirbantysis ir nuo 800 Lt gaudamas mokesčius turi sumokėti, o čia nuo 1000-1200 Lt dabar jokių mokesčių neimame. Tai gal kiek būtų ir prasminga aukštas pensijas apmokestinti“, - DELFI svarstė T. Medaiskis.

DELFI primena, kad Lietuvoje minimalus darbo užmokestis siekia 800 Lt, tačiau atskaičiuos mokesčius ir pritaikius neapmokestinamą pajamų dydį tiek uždirbantis asmuo „į rankas“ gauna apie 670 Lt. Tuo metu 800 Lt senatvės pensiją gaunančio senjoro pajamos mokesčių pavidalu nenubyra.

Siūlymai apima keturias sritis

TVF siūlymai, kaip tobulinti socialinės apsaugos sistemą Lietuvoje, buvo pateikti Socialinės apsaugos ir darbo bei Finansų ministerijoms, sutrumpintas rekomendacijų variantas yra pateiktas Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitetui. Kaip DELFI pasakojo komiteto pirmininkas Rimantas Dagys, komitetas dar nespėjo apsvarstyti TVF rekomendacijų, tačiau pateikė informaciją politinių partijų atstovams.

Iš viso TVF rekomendacijos yra susijusios su keturiomis sritimis – įmokomis į „Sodros“ biudžetą, pensijomis, ligos pašalpomis bei motinystės ir tėvystės išmokomis.

Pavyzdžiui, TVF siūlo suvienodinti „Sodros“ įmokas visai darbo jėgai ir nustatyti tokią tvarką, kad apmokestinamos būtų visos gaunamos pajamos, įskaitant ir pensijas. Šiuo metu Lietuvoje nėra apmokestinamos senatvės pensijos, rentos bei įvairios pašalpos, išskyrus ligos ir motinystės (tėvystės) pašalpas.

Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas R. Dagys DELFI sakė, jog pensijų apmokestinimas, jei tokia idėja iš viso būtų svarstoma, galėtų sutapti su jų didinimu – tai reikštų, kad net ir po apmokestinimo pensijų gavėjai į rankas gautų tokią pat pinigų sumą, kokią gauna dabar. Tačiau T. Medaiskio nuomone, viskas priklauso nuo politinio sutarimo, be to, jo nuomone, protingiausia būtų apmokestinti dideles pensijas, o mažų neliesti.

„Jeigu tokiam daiktui būtų pasiryžta, matyt turėtų būti pradėta laipsniškai ir nuo pačių didžiausių pensijų. Paskui didėjant pensijoms šiek tiek galėtų apmokestinimas ir didėti, bet tuomet didėtų ir pensijos. Bet apskritai neapmokestindami pensijų mes esame šiek tiek išskirtiniai. Dauguma postkomunistinių šalių taip daro“, - sakė mokslininkas.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos suburtos darbo grupės ir pačios ministerijos parengtoje „Sodros“ pertvarkos koncepcijoje apie ketinimus apmokestinti pensijas neužsimenama.

Dauguma kitų TVF siūlymų iš dalies arba visiškai yra aptarti darbo grupės bei ministerijos koncepcijose. Pavyzdžiui, darbo grupė, kaip ir TVF, svarstė ateičiai numatyti pensijų indeksavimo mechanizmą, kad senatvės pensijos būtų tiesiogiai susietos su vidutiniu šalies darbo užmokesčiu – šiam mažėjant, automatiškai mažėtų ir pensijos, o didėjant vidutiniam užmokesčiui, turėtų didėti ir senjorų pajamos.

Rekomenduoja trumpinti apmokamas motinystės atostogas

TVF rekomendacijose, be kita ko, siūloma iki 1 metų trumpinti ir apmokamas motinystės (tėvystės) atostogas bei progresiškai mažinti jos pakeitimo normą, kas stiprėtų paskatos grįžti į darbo rinką.

Šiuo metu Lietuvoje kompensuojamos motinystės (tėvystės) atostogos trunka 2 metus: pirmaisiais vaiko auginimo metais mokama 100 proc. buvusio atlyginimo dydžio pašalpa, o antraisiais – 85 proc., tačiau Seimas jau yra priėmęs teisės aktų pataisas, kuriomis nuo liepos motinystės (tėvystės) pašalpos mažinamos 10 proc.

Šioms pašalpoms taip pat yra nustatytos „lubos“: šiuo metu prieš mokesčius jos siekia 5850 Lt, o nuo liepos sumažės iki 4680 Lt.

Jei motina ar tėvas negauna motinystės (tėvystės) išmokos, iki vaikui sukanka 2 metai, jie turi teisę į vaiko pinigus, kurie kas mėnesį sudaro 97,5 Lt.

Pertvarkant „Sodrą“ Socialinės apsaugos ir darbo ministerija yra siūliusi leisti tėvams patiems nuspręsti, kokio ilgio vaiko priežiūros atostogas rinktis. Nusprendusiems vaiką namuose auginti vienerius metus, jiems būtų mokama 100 proc. atlyginimo, bet ne daugiau nei nustatytos „lubos“, o nusprendusiems namuose likti dvejus metus, pirmaisiais metais būtų mokama 70 proc., o antraisiais – 40 proc. atlyginimo.

Speciali ministerijos sudaryta darbo grupė siūlė palikti dvejų metų motinystės (tėvystės) atostogas, tačiau išmoką palaipsniui mažinti nuo 100 proc. iki 40 proc. atlyginimo. Taip pat siūloma, kad antraisiais vaiko auginimo metais mamos galėtų gauti pašalpą nepriklausomai nuo to, ar grįžo į darbą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją