Sudarytoje atmintinėje išvardinti šeši faktoriai, į kuriuos būtina atsižvelgti, priimant sprendimą dėl pensijos kaupimo:

1. Man nebūtina apsispręsti šiandien - tai galėsiu padaryti kasmet.

2. Grįžti nuo kaupimo tik į senąją "Sodros" sistemą negalėsiu.

3. Kaupdamas gausiu mažesnę "Sodros" pensiją.

4. Pensijų kaupimas kainuos.

5. Kaupiant egzistuoja didesnė ar mažesnė rizika.

6. Galimybė sukaupti didesnę pensiją priklauso nuo mano amžiaus ir atlyginimo.

Pasak socialinės apsaugos ir darbo ministrės Vilijos Blinkevičiūtės, prieš priimant sprendimą dėl kaupimo reikia gerai apsvarstyti visus "už" ir "prieš", nes grįžti nuo kaupimo prie senosios sistemos nebus galima. Tuo tarpu galimybė apsispręsti ir pasirinkti kaupimą bus suteikta kiekvienais metais nuo sausio 1 d. iki liepos 1 d.

Ministerija taip pat primena, kad kaupiant mažėja papildoma "Sodros" pensijos dalis, be to, kaupimas naudingas ne visiems be išimties.

Atmintine siekiama atkreipti dėmesį, jog pensijų fondų paslaugos kainuoja - mokami tam tikri administraciniai mokesčiai, be to, investuojant egzistuoja didesnė ar mažesnė rizika.

"Mūsų parengtas teiginių sąrašas yra tiesiog pasitikrinimo priemonė - kad žmogus sau pats atsakytų, ar įvertino visus aspektus. Jei visi pasirašantieji tai padarys, nesusipratimų vėliau neturėtų kilti", - pabrėžia V. Blinkevičiūtė.

Apsisprendus dėl kaupimo, ministerija rekomenduoja įvertinti pensijų fondų siūlomą investavimo kryptį, fondų taisyklėse įtvirtintus administravimo mokesčius ir tai, jog pirmuosius trejus metus nebus galima keisti bendrovės.

"Sodros" duomenimis, iki pirmadienio buvo įregistruota 237 tūkst. pensijų kaupimo sutarčių - 3,5 karto daugiau, nei buvo planuota prieš prasidedant pensijų reformai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją