„Nenorėkime, kad investuotojai mus mylėtų, nes jie žiūri, kas mes esame, koks mūsų kultūros lygis, pakantumas. Gal didžiulio investuotojo vadovas yra netradicinės orientacijos, tai ką, jis į Lietuvą investuos?“, - klausė D. Arlauskas, penktadienį kalbėdamas Seimo Europos informacijos biure vykusioje diskusijoje apie Lietuvos skurdo lygį ir jo priežastis.

Skurdo lygis atvirkščiai proporcingas pakantumui

Kalbėdamas surengtoje diskusijoje D. Arlauskas pabrėžė, kad, jo nuomone, skursta dažniau tos visuomenės, kurios yra labai nepakančios kitaip mąstantiems, atrodantiems ar besielgiantiems žmonėms. Verslininkas pasakojo, kad JAV buvo atlikit tyrimai, kodėl Los Andželas investicijomis lenkia istoriškai senesnį miestą Filadelfiją, o atsakymas buvo paprastas – Filadelfijoje klesti homofobija, nepakantumas kitokiems žmonėms.

„Atsakymas įdomus ir paprastas – homofobija, nepakantumas viskam, kas esi ne tu – kita galvosena, kita religija, kita seksualinė orientacija ir kiti dalykai. O mes gyvename globaliame pasaulyje ir investicijos pirmiausia eina ten, kur yra etika, kultūra, ten, kur žmonės rodo didžiulį pakantumą, ten plūsta didžiulės investicijos“, - sakė D. Arlauskas.

Pasak jo, nuo penktadienį priimsimo aukštesnės instancijos teismo sprendimo, kuriuo gėjų bei lesbiečių ir jiems prijaučiančių žmonių eitynės bus arba uždraustos, arba leistos, priklausys Lietuvos įvaizdis bei tarptautinio verslo požiūris į mūsų valstybę.

„Ar sulauksime tų investicijų, labai daug priklauso nuo šiandienos sprendimo. Nors kai kam labai nepatiks, suprantu, kad būsiu nepopuliarus, nes 77 proc. nori kad nebūtų leista jiems žygiuoti, bet mes patys tą problemą pagimdėme. Bet tada nenorėkime, kad investuotojai mus mylėtų, nes jie žiūri, kas mes esame, koks mūsų kultūros lygis, pakantumas. Gal didžiulio investuotojo vadovas yra netradicinės orientacijos, tai ką, jis į Lietuvą investuos?“, - retoriškai klausė darbdavių atstovas.

DELFI primena, kad Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT) yra sustabdęs savivaldybės išduotą leidimą homoseksualų eitynėms, kurios turi vykti šį šeštadienį, mat į teismą kreipėsi laikinai pareigas einantis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas bei Kauno miesto tarybos narys Stanislovas Buškevičius.

Laikinasis prokuroras teigia turįs informacijos apie eitynių metu planuojamus neramumus, nors policijos atstovai teigia pasirengę užtikrinti viešėją tvarką renginio metu. VAAT sprendimą Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui (LVAT) apskundė Lietuvos gėjų lyga (LGL), sprendimą teismas turi paskelbti penktadienį.

Skurdą didina ir ES, plėsdama išlaikytinių ratą?

Verslo darbdavių konfederacijos vadovas taip pat sakė manąs, jog skurdą Europos Sąjungoje (ES), tarp jų ir Lietuvoje, didina ir ES žemės ūkio politika, kuri skatina tarpti išlaikytinius, nekuriančius jokios pridėtinės vertės. Pasak D. Arlausko, iš ES skurdo mažinimo srityje iš viso geriau nieko nesitikėti, nes šiuo metu ši organizacija yra susirūpinusi Graikijos stabilumu, blogus ženklus rodo ir kitos Pietų valstybės.

„Šiandien Graikija, rytoj, ko gero, Portugalija, Ispanija, o gal ir Italija ir matyt ES architektams galvoti apie socialinės atskirties mažinimą, tuo labiau, kai ji visiškai sužlugo Lisabonos strategijos periode, kai buvo didžiulis ekonominis pakilimas, bet skurdas tik padidėjo, tai nebūkim naivūs – nepavyks mums sumažinti. Mums galbūt reikia kelti kitą užduotį, kaip sustabdyti tą ganėtinai grėsmingai didėjančią skurdo atskirtį“, - svarstė D. Arlauskas.

Jis taip pat pasipiktino ES žemės ūkio politika, kuri esą skatina ne kurti pridėtinę vertę, o atvirkščiai – plečia išlaikytinių ratą, mat gamintojai yra subsidijuojami visų mokesčių mokėtojų sąskaita reikia ar nereikia.

„Vieną iš skurdo priežasčių aš galiu labai aiškiai įvardinti. Man labai patinka, kai aplink mūsų tvorą labai gražiai suaria, ten, man atrodo, 5 ha, ir man patinka, kai auga rugiai, nes geras vaizdas. Bet ateina ruduo ir žinote, ką padaro kaimiečiai su visu derliumi? Labai sėkmingai jį suaria. Tai reiškia visa, ką žemėle mums suteikia, kaimiečiai juos suaria“, - pasakojo verslininkas.

Jis teigė klausęs, kodėl taip elgiamasi ir jam kaimynas paaiškino, kad pasamdyti techniką ir nuimti derlių yra brangiau nei viską tiesiog suarti.

„Mes čia moralizavome, pamokslavome, kaip yra blogai, praktiškai nieko nedarome, o ES daro dar daugiau, kad tą skurdą padidintų savo amoralia bendra žemės ūkio politika“, - teigė Verslo darbdavių konfederacijos vadovas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)