Derėtis su kita pretendente - Estijos bendrove "Eesti Energia" valdžia tikriausiai neketina. Estijos spauda paskelbė, kad už Rytų skirstomųjų tinklų akcijų paketą "Eesti Energia" pasiūlė per 500 mln. litų, antradienį rašo dienraštis "Lietuvos rytas".

Vyriausybės vadovo patarėjas Saulius Spėčius pripažino, kad greičiausiai reikės surengti aukšto lygio susitikimą, kuriame bus svarstoma, ar reikia pardavinėti Rytų skirstomuosius tinklus. Kad šiemet skirstomųjų tinklų privatizavimas greičiausiai nebus baigtas praėjusią savaitę sakė ir premjeras Algirdas Brazauskas.

"Koks čia privatizavimas, jei perka kitos šalies valdiška įmonė, kuriai pačiai gresia privatizavimas?" - teigė buvęs Privatizavimo komisijos vadovas akademikas Eduardas Vilkas.

Jo nuomone, geriau Rytų skirstomuosius tinklus pasiūlyti "VP Market" ar kuriai kitai patikimai ir žinomai įmonei. Su "VP Market" susijusių 9 asmenų grupė bei Achemos" grupė ir 7 fizinių asmenų konsorciumas pretenduoja įsigyti Vakarų skirstomųjų tinklus.

Skirstomųjų tinklų privatizavimo komisija yra paprašiusi abu Vakarų skirstomųjų tinklų konkurso dalyvius patikslinti savo techninius siūlymus.

"Jei bus paprašyta patikslinti kainą, mes tai padarysime. Tačiau pagal esamą padėtį ji yra pakankamai didelė - gerokai didesnė už pradinę", - pripažino "VP Market" viceprezidentas Žilvinas Marcinkevičius.

"Lietuvos ryto" duomenimis, su "VP Market" susijusių 9 asmenų grupė už visas Vakarų skirstomųjų tinklų akcijas yra pasirengę pakloti net apie 600 mln. litų. Tuo tarpu "Achemos" grupės ir jų atstovų pasiūlyme nėra pakankamai finansinių garantijų.

Energetikos ekspertai neatmeta galimybės, kad Rytų skirstomieji tinklai gali atitekti "VP Market", o Vakarų skirstomieji tinklai - "Achemos" grupei.

Galimas toks scenarijus - vokiečių ir estų pasiūlymai pripažįstami netinkamais, o teikti siūlymą paprašoma "VP Market" ir Lenkijos bendrovės PSE. Jos abi buvo įsigijusios Rytų skirstomųjų tinklų privatizavimo dokumentus.

Lenkai pranešė privatizavime nedalyvausiantys, todėl liktų tik "VP Market". Tuo tarpu vienintele pretendente pirkti Vakarų skirstomuosius tinklus liktų "Achemos" grupė.

"VP Market" viceprezidentas Ž.Marcinkevičius teigė, kad tokį pasiūlymą "VP Market" svarstytų, juolab kad išsamų Rytų skirstomųjų tinklų auditą "VP Market" darbuotojai jau atliko.

Pradinė 71,35 proc. RST akcijų paketo pardavimo kaina - 421,579 mln. litų, arba 1,20 lito už akciją, o 77 proc. VST akcijų - 358,857 mln. litų, arba 1,15 lito už akciją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją