„Galvokim ūkiškai, mes turime stiprinti ekonomiką, o ne patys save smaugti. Kodėl visiems galima, o prekybos centrams negalima, kodėl tokia diskriminacija?“ – į profsąjungas kreipėsi Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) viceprezidentas Mykolas Aleliūnas.

Tačiau profsąjungos buvo nepalenkiamos. Lietuvos darbo federacijos pirmininkas Vydas Puskepalis sakė, kad prekybos centrų darbuotojai nenori dirbti per didžiąsias šventes ir nori daugiau laiko praleisti su šeima.

LPK viceprezidentas Jonas Guzavičius posėdyje prisiminė, kad šis klausimas buvo iškeltas prieš kelerius metus, tačiau buvo nustatyta, kad parduotuvės per šventes nedirba tik turtingose Europos Sąjungos šalys.

„Jeigu mes Lietuvą priskirsime prie neturtingų ES šalių, tai visos neturtingosios dirba“, – sakė jis.

„Prie kokių šalių priskiriate Slovakiją, juk joje sekmadieniais parduotuvės nedirba? Mes tikrai už tai, kad nedirbtų prekybos centrai, kad žmonės kuo daugiau galėtų pailsėti su šeima“ – sakė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos pirmininkas Artūras Černiauskas.

Tačiau jis skeptiškai vertino galimybę, kad nedirbtų visos mažmeninės prekybos įmonės. „Man sunkiai suvokiama situacija, kai viskas būtų uždaryta. Kaip turistas paprastą žemėlapį galėtų nusipirkti“, – svarstė A. Černiauskas.

Lietuvos prekybos įmonių asociacijos vykdantysis direktorius Marius Busilas posėdyje taip pat sakė, kad uždraudus dirbti prekybos centrams, žmonės eis apsipirkti į kitas vietas.

„Degalinėse pienas kainuoja apie 2,5 karto daugiau ir jį pirks paprasti žmonės“, – pavyzdį pateikė jis.

M. Busilas tvirtino, kad dvi dienas per metus uždraudus parduotuvėms dirbti, valstybė negaus mokesčių, teks nutraukti greitai gendančių produktų tiekimą.

Taip pat esą prieš pusantrų metų atlikta gyventojų apklausa parodė, kad 90 proc. gyventojų norėtų, kad parduotuvės per šventes dirbtų trumpiau.

„Norėčiau pabrėžti, kad parduotuvės taikosi prie žmonių. Taip kaip žmonės nori, taip parduotuvės ir dirba, jeigu jie nenorėtų, parduotuvės nedirbtų, nes tai neapsimokėtų“, – Trišalės tarybos posėdyje kalbėjo M. Busilas.

Parlamentaro Sauliaus Stomos parengtas Darbo kodekso pataisas pradėjo svarstyti Seimas, tačiau buvo nuspręsta paprašyti Vyriausybės išvados, kuri prieš priimdama sprendimą paprašė Trišalės tarybos nuomonės.

DELFI primena, kad 2007 m. keletą metų pirmąją Kalėdų ir Naujųjų metų dieną savo iniciatyva nedirbo visi pagrindiniai prekybos centrai, tačiau vėliau šios idėjos atsisakė. Iki šiol įstatymai nenumato jokių prekybos centrų ir kitų parduotuvių darbo ribojimo švenčių dienomis.

Per paskutines Kalėdas ir Naujųjų metų sutikimą kai kurios prekybos tinklų parduotuvės nedirbo, kai kurios dirbo trumpiau.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją