Sprendimą perkainoti dar praėjusiame šimtmetyje įsigytą turtą „Aukštaitijos vandenų“ akcininkai priėmė praėjusią savaitę. Tokį sprendimą palaikė ir 94,7 proc. įmonės akcijų turinčios Panevėžio savivaldybės atstovas – administracijos direktorės „tvarkietės“ Kristinos Vareikienės už turto perkainojimą įgaliotas balsuoti Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas Antanas Stoka.
K.Vareikienė tvirtina esanti tikra, kad perkainojimas vandens kainoms įtakos neturės.

„Įmonę tikrinę auditoriai yra pareiškę, kad turi būti rodomas tikslus bendrovės turtas. Vandens kainai tas įtakos tikrai neturės“, – patikino administracijos direktorė.

Skaičiuojama, kad perkainojus bendrovės turto vertė gali pakilti 1,5 mln. Lt.

„Metro senų vamzdynų, kainuojančių 300 litų, dabar kaina nurodoma tik 30 Lt. Akivaizdu, kad bendrovės turtas – per pigus, dar iki 1996-ųjų nustatyta jo vertė šiuo metu nereali. Bendrovės auditą atlikusi tarptautinė kompanija vadovybei vis primena, kad nurodoma ne tikroji turto vertė“, – motyvavo Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas A.Stoka.

Kainų neprognozuoja

Ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas tikina neturintis garantijų, kad „Aukštaitijos vandenų“ turtas tikrai bus perskaičiuojamas. Neva tai priklausys, ar bendrovė sugebės įpirkti vertintojų paslaugas.

Kiek turto pervertinimas gali kainuoti, A.Stoka nesiryžta prognozuoti. Esą tai paaiškės paskelbus viešųjų pirkimų konkursą. Tačiau, Savivaldybės atstovo teigimu, turto pervertinimas vandens kainai įtakos neturės.

Rimantas Liepa
Pats „Aukštaitijos vandenų“ generalinis direktorius Rimantas Liepa nėra toks kategoriškas. Bendrovės vadovas patvirtino negalintis atsakyti, ar pakilusi įmonės turto vertė nekirs vartotojams per kišenę.

„O jei iš viso vartotojai nemokėtų, ar bendrovė turėtų iš ko tiekti vandenį? Dabartiniai vandens tarifai tenkina tik minimalius bendrovės reikalavimus. Mes negalime patvirtinti, kad turto perskaičiavimas būtinai lems vandens kainas ar joms neturės įtakos. Tai paaiškės, kai bus atliktas darbas“, – pripažino R.Liepa.

Direktoriaus teigimu, turtą perskaičiuoti reikėjo jau seniai, tačiau bendrovė perkainojimą atidėliojo dėl vykdytų kitų projektų.

„Mūsų rankos tiek nesiekė. Nors auditoriai rašo ir rašo, kad įmonės turtas neatitinka tikrosios vertės, o mes nesilaikom įstatymų. Teisės aktai numato, kad turto kaina privalo būti reali. Kaip mums pasirinkti, kuriuos įstatymus vykdyti, o kurių – ne?“ – pareiškė R.Liepa.

Sužinojo po laiko

Prieš geriamojo vandens tarifų didinimą dar iki tapdama Panevėžio vicemere nesėkmingai kovojusi Gema Umbrasienė neabejoja, kad planuojamas „Aukštaitijos vandenų“ turto perkainojimas vartotojams nebus naudingas. 

„Perskaičiuotas turtas didina įmonės kaštus, tokiu atveju galime netekti galimybės sumažinti dabartinės vandens kainos, o galbūt prireiks ją didinti“, – mano vicemerė.

Pagal G.Umbrasienės ir Tarybos nario Tomo Joso pateiktus skaičiavimus, geriamąjį vandenį būtų įmanoma atpiginti apkarpius bendrovės valdymo išlaidas, sumažinus elektros sąnaudas bei įmonės pelno sąskaita – pagal praėjusių metų liepą patvirtintus tarifus „Aukštaitijos vandenys“ iki 2012-ųjų pabaigos uždirbtų 4 mln. Lt, tai yra aštuonis kartus daugiau, nei reikia įmonės plėtrai.

Vicemerę stebina, kad „Aukštaitijos vandenų“ turtą perskaičiuoti suplanuota nesitariant su politikais.

„Įmonės akcininkų susirinkime paprašiau pateikti informaciją, susijusią su turto perkainojimu, bet tą padaryti buvo atsisakyta motyvuojant, kad negauta tokio prašymo raštu. Nors prieš tai Tarybos Finansų ir ekonomikos komitete dalyvavo „Aukštaitijos vandenų“ finansininkė, todėl ji žinojo, kad tokia informacija mus domina“, – teigė G.Umbrasienė.

Vicemerės nuomone, Savivaldybė paskubėjo pritarusi „Aukštaitijos vandenų“ turto perskaičiavimui. Politikę taip pat stebina, kodėl administracijos direktorė Savivaldybės atstovą įgaliojo balsuoti akcininkų susirinkime, nors nepasitarė ne tik su miesto Taryba, bet ir su koalicijos partneriais – apie „tvarkiečių“ užmačias nebuvo informuoti nei Finansų ir ekonomikos, nei Ūkio ir aplinkosaugos komitetai.

„Šis klausimas turi būti sprendžiamas, kai žinosime, kokias pasekmes įmonės kaštams turės perkainojimas, nes tai negali neturėti įtakos vandens kainos. Aš administracijos direktorės vietoje tarčiausi, kaip balsuoti, bet šiuo atveju Tarybos nariai jos sprendimą sužinojo jau po laiko“, – mano vicemerė.

„Aukštaitijos vandenų“ stebėtojų tarybos pirmininko postą iš korupcija įtariamo partijos bendražygio Kastyčio Vainausko perėmusi „tvarkietė“ vicemerė Rimantė Ratinskaitė sprendimo perskaičiuoti bendrovės turtą nekomentuoja motyvuodama, kad dar nespėjo į jį įsigilinti.