Ministro teigimu, Afrika, kuri yra antras pagal dydį ir gyventojų skaičių žemynas, verčia ieškoti nestandartinių sprendimų, naujų nišų, kur galima būtų užmegzti verslo ryšius ir pradėti prekybą.

Anot A. Ažubalio, šiuo metu intensyviausius ekonominius santykius su Šiaurės Afrikos valstybėmis tarp ES šalių palaiko Italija, Prancūzija, Ispanija. Diplomatijos vadovas pasiūlė Lietuvos verslininkams remtis šių šalių patirtimi ir pasinaudoti geriausia jų praktika.

"Lietuvos verslo ryšiai su Šiaurės Afrika yra silpni, fragmentiški. Į visas Šiaurės Afrikos šalis per 2009 metus Lietuva eksportavo prekių tik už 291 mln. litų. Daugiausia eksportuojame į Libiją, Egiptą ir Maroką. Importuojame daugiausia iš Egipto, Maroko ir Mauritanijos. Išvežame kviečius bei kviečių ir rugių mišinius, o importuojame citrusinius vaisius bei šaldytas žuvis", - sakė ministras.

Pasak A. Ažubalio, savo pirkėją Šiaurės Afrikos regione randa tokie produktai iš ES, kurie, atrodytų, visai nedera su tenykštėmis tradicijomis. Pavyzdžiui, iš ES į Maroką kasmet eksportuojama alkoholinių gėrimų už 11 mln. eurų, paklausą turi ES išaugintos bulvės, vežamos į Maroką sėklai.

Seminaro Užsienio reikalų ministerijoje dalyviai buvo supažindinti su Lietuvos ir Šiaurės Afrikos šalių dvišaliais santykiais, ES prekybos režimu su šiomis valstybėmis, jų politiniais ir kultūriniais aspektais, su ES finansiniais instrumentais Šiaurės Afrikos šalyse. Verslininkai, turintys verslo ryšių su šiuo regionu, pasidalijo savo patirtimi. Diskusijos metu buvo ieškoma atsakymų į klausimą, kodėl Šiaurės Afrikos šalių rinka iki šiol nėra atrasta Lietuvos verslininkų, kokias galimybes ji teikia ir kokie iššūkiai jų laukia.

Seminare pranešimus skaitė Užsienio reikalų ministerijos diplomatai, viešosios įstaigos „PorReNata" direktorius Eugenijus Maldeikis, Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto Azijos ir Afrikos studijų centro vedėjas Egdūnas Račius, UAB „Achemos grupė" rinkodaros vadovas Rimas Varkulevičius.

Seminarą surengė Užsienio reikalų ministerija kartu su Lietuvos verslo konfederacija/ICC Lietuva.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją