Prieš keletą dienų žiniasklaidai platintame kvietime į vienos picerijos gimtadienį intriguota, kad vakaro metu bus siekiama sunkiausios picos rekordo, o iškepta pica bus pašventinta. Visgi, kaip vėliau paaiškėjo, pica šventinama nebuvo.

Lietuvos vyskupų konferencijos (LVK) generalinio sekretoriaus padėjėjas kunigas Ričardas Doveika teigia, kad kiekvienas palaiminimas – tam tikros atsakomybės prisiėmimas. „Tikintys žmonės, kurie prašo palaiminimo darbovietei ir tai viešai liudija, taip pat įsipareigoja, kad pateisins ten dirbančių tikinčių žmonių statusą - su pagarba, su dėmesingumu bus patarnaujama žmonėms, o pašventinti automobiliai, lėktuvai, traukiniai bus valdomi atsakingai“, - sakė R. Doveika.

Pasak R. Doveikos, Bažnyčia šventina ir dvasininkus, ir daiktus, skirtus tiesioginiam religiniam kultui, taip pat religinę atributiką – maldaknyges, statulėles, kryžius, paveikslėlius.

Bažnyčia turi specialius apeigynus daiktų bei vietų šventinimui ir laiminimui.

„Nė vienas iš mūsų negalime įlįsti į prašančiųjų širdį ir sužinoti jų vidines intencijas, nusiteikimus, dėl kokių priežasčių – iš asmeninio poreikio ar mados – yra prašoma“, - pripažino kunigas. Pats R. Doveika patikino niekada nesulaukęs prašymo pašventinti kažką keisto, neįprasto.

Prieš porą mėnesių R. Doveika šventino žinomų verslininkų Visvaldo ir Irenos Matijošaičių piceriją. Tuomet jis žurnalistams teigė, kad analogiškų vietų šventinimas jam yra daugiau kasdienybė nei naujiena.

Pasak R. Doveikos, šventinti darbo vietos kunigas kviečiamas, jei joje dirba tikintys žmonės. Kunigas kartu meldžiasi prašydamas, kad Viešpats palaimintų erdvę, kurioje žmonės dirbs.

Dvasininką stebina daugelio noras tikėjimą ir religingumą palikti tik privačiai sferai ar tik Bažnyčios sienose vykstančioms apeigoms. LVK atstovas pastebi, kad jau atsiranda žmonių, nebijančių persižegnoti restorane prieš vakarienę. Tokia tikinčiųjų drąsa, pasak R. Doveikos, reikia didžiuotis, mat katalikas nėra asmuo, užsklendęs tikėjimą giliai po devyniais užrašais.

„Tikintis žmogus tas, kuris savo tikėjimą rodo, liudija, savo buvimu įprasmina ir pašventina aplinką, kurioje būna“, - kalbėjo R. Doveika.

Sekso prekių parduotuvės nešventintų

Kitas kunigas, norėjęs likti neįvardintas, apie šventinimą kalbėjo atsargiau.

„Tai – subtilus reikalas. Mus seminarijoje mokino: šventinti gali viską, bet ar reikia? Iš čia prasideda subtilūs dalykai”, - sakė kunigas.

Pasak jo, pavyzdžiui, piceriją tikrai reikia šventinti, jeigu jos savininkas tikintis ir mano, kad Dievo palaimos reikia. Kita vertus, teigia pašnekovas, kunigui atsisakius šventinti, toks verslininkas nueis pas kitą kunigą, kuris pašventinti sutiks. Jis patikino, kad niekas niekada neužsiims šventinti sekso prekių parduotuvės.

„Tačiau draudimo šventinti tikrai nėra. Reikalas subtilus. Kaip ir su laidotuvėmis – pabandykite ko nors nelaidoti. Man labai įdomu, kas būtų, jei kunigas atsisakytų laidoti kokį nors nusikaltėlių šulą“, - svarstė dvasininkas.

Jis teigė suprantantis, kad šventinimui tampant masiniu, pats šventinimas devalvuojamas. Kita vertus, pasak kunigo, „paimk ir pabandyk pasakyti „ne“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją